tiistai 19. lokakuuta 2010

Pehmeä piparkakku á la Ellen S.

Ei, meillä ei ole alkanut joulusesonki etuajassa, vaikka tulikin pyöräytettyä uunipannullinen piparinmakuista levykakkua. Teki vain mieli kokeilla reseptiä juuri hankitusta teoksesta Ellen Svinhufvud – Rakkaudesta ruokaan ja Ukko-Pekkaan.

Sirkka-Liisa Lehtisen yhteistyössä presidenttipari Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen museonhoitajan Sirkka Svinhufvudin kanssa kirjoittamassa ruokakirjassa kurkistetaan paitsi presidentin rouvan laajaan reseptikokoelmaan, myös menneiden vuosikymmenten ruokakulttuuriin. Siihen joltisenkin ihastuttavaan aikaan, jossa ei vielä tunnettu kevytkermoja eikä ‑rasvoja ja  uunilämpötilaksi saatettiin ruokaohjeessa merkitä: paistetaan kohtalaisessa lämmössä.

Uunipellillinen piparkakkua.
Teokseen on koottu Ellen Svinhufvudin mustakantisista vihkoista runsaasti sekä ruoka- että leivontareseptejä. Kirjan reilu 100 ohjetta on valittu yli 800 joukosta. Vaikka teoksessa onkin ansiokkaasti selvennetty muun muassa vanhojen mittojen nykysuhteita, niin osassa resepteistä pitää jonkin verran uskaltaa soveltaa itse.

Kovin pitkälle en ennättänyt lukea, kun jo innostuin kaivelemaan mittakuppeja ja muita leipomistarvikkeita esille. Itse teoksesta siis mahdollisesti enemmän jollakin toisella kerralla.

Ohjeen suluissa olevat merkinnät ovat omia sovelluksiani.

Pehmeä piparkakku

Herkkupala äidin tekemän mansikkahillon kera.
4 munaa
1 lasillinen siirappia (2 dl)
½ lasillista sokeria (1 dl)
1 lasillinen kermaa (2 dl)
½ lasillista voita (laitoin 100 g)
1 tl soodaa
mausteita maun mukaan (laitoin 1 rkl:n valmista piparkakkumaustetta, joka sisältää pomeranssia, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä)
vehnäjauhoja (laitoin 4 dl)

Ellenin ohjeessa: Taikina sekoitetaan ja se on kuin paksua pannukakkutaikinaa. Kaadetaan voidellulle pellille, paistetaan uunissa leipien jälkeen. Leikataan paloiksi.

Minä tein seuraavasti: Vaahdotin yleiskoneella hetken munia, siirappia ja sokeria. Lisäsin kerman ja huoneenlämpöisen voin. Sekoitin keskenään jauhot, mausteseoksen ja soodan ja lisäsin jauhoseoksen taikinaan. Levitin taikinan leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille. Paistoin levykakkua 180 asteessa 30 minuuttia.

Kakkupaloja voi tarjoilla ihan sellaisenaan kahvin tai teen kanssa. Tällä kerralla seuraksi  vaniljakastiketta vaahdotettuna ja äitini tekemää suloisen makeaa mansikkahilloa.

Riitta

4 kommenttia:

  1. Jotenkin tämä vaikutti herkullisemmalta kuin se lihapuuro :) Kaikki kunnia kuitenkin toki myös worsmak-kokille, joka jaksoi uurastaa niinkin työlään ruokalajin kanssa.

    Hitsi mun pitäis päästä sinne teille kulinarististä kulttuuriviikonloppua viettämään!

    VastaaPoista
  2. Hello friend! Sokeri on ihan lemppariruokaa. Lihapuurokokki oli viikonlopun jälkeen aikamoisen voipunut urakastansa ;) Olet kyllä kovin tervetullut tänne viikonloppua viettämään! - Riitta

    VastaaPoista
  3. Tää kuulostaa tosi ihanalta, pakko kokeilla heti viikonloppuna...

    VastaaPoista
  4. On hyvää ihan sellaisenaankin, mutta jos haluaa jotain ekstraa, niin hilloa (veikkaan että myös esim. kirsikka-, omppu- tai vadelmahillo toimisivat hyvin) ja vaniljasoosia vaan päälle. Myös vaniljajäätelö olisi mainio avec. - R.K.

    VastaaPoista