Sika herra Hendersonin kylvyssä. |
Pekoniksi kutsutaan myös esimerkiksi italialaista pancettaa, jota on muutamaakin sortimenttia, ja esimerkiksi kanadalaista pekonia, joka on usein melkein pelkkää porsaan fileetä.
Pekoni-termi on suomen kielessä suht tuore. Hra Raholan mukaan sana vakiinnutettiin vasta 40-luvulla.
Pekoniksi voi siis kutsua melkein mitä tahansa sian osaa, joka on suolattu ja usein myös savustettu.
Näin väljillä pekonin määritelmillä, sitä voi hyvinkin tehdä itse. Eikö olisi hienoa, jos jääkaapissa olisi aina hyvää pekonia? Kaupasta on vaikeaa löytää nirsolle pekonin ystävälle kelpaavaa pekonia. Kaupoista löytyy varmimmin HK:n Amerikan pekonia, joka on makuuni liian ohutta ja märkää lärpäkettä. Lähikauppojeni valikoimista parasta on Wotkin'sin aamiaispekoni.
Ostin Hakaniemen kauppahallin Liha-Hakasta porsaan kylkeä. Tarjolla ei tällä kertaa ollut paksua ja leveää rasvaista kylkeä, mutta ajattelin, että näin pekonin valmistajan uran alkuvaiheessa pienempikin sikaläpyrä kelpaa. Rasvaa olisi lihakimpaleessa saanut olla enemmän.
Savustuksesta päätin luopua. Kylmäsavuvälineiden käyttäminen kerrostalo-olosuhteissa on käytännössä mahdotonta, enkä myöskään halua tutustua naapureihini, varsinkaan savuisissa merkeissä. Nestemäisen savun käyttöä olen ajatellut kokeilla myöhemmin, mikäli ensimmäinen pekonitesti saa jatkamaan kokeiluja.
Tavallisesti pekoni suolataan joko kuivasuolauksella tai liottamalla lihaa suolaliemessä. Päädyin liemivaihtoehtoon, koska se tuntui jotensakin helpommalta menetelmältä. En tiedä miksi. Päätin kuitenkin edetä tunteella, läski kellumaan siis.
Pekonin suolauksessa käytetään tavallisesti nitriittiä – kuten useissa leikkeissä ja makkaroissa. Nitriitin tarkoituksena on säilyttää lihan punertava väri kypsentämisessä ja toisaalta välttää botulismi. Botulismin tuottama hermomyrkky on samaa, mitä käytetään botoxissa. Jos joskus päätän käyttää botoxia, haluan tehdä päätöksen ihan itse. En vahingossa.
En onnistunut löytämään riittävän luotettavia reseptejä, joissa käytetään nitriittiä lihan säilömiseen, joten päätin jättää nitriittikokeilutkin tuleviin koitoksiin. Internetistä olisi kyllä löytynyt kauppapaikkoja valmiiden suola- ja maustesekoituksien ostamiseen.
Päätin lopulta käyttää pekonin suolaamiseen Fergus Hendersonin suolalientä, jonka resepti löytyy niin klassikosta Nose to Tail Eating kuin sen seuraajasta Beyond Nose to Tail. Resepteissään Henderson liottaa porsaan kylkeä, porsaan päätä kuin naudankieltäkin. Porsaan kylkeä Henderson suosittelee liottamaan liemessä kolme päivää, naudankieltä seitsemän. Liotin sikaani kolme päivää.
Fergus Hendersonin suolaliemi
400 g hienoa sokeria
600 g merisuolaa
12 katajanmarjaa
12 neilikkaa
12 mustapippuria
3 laakerinlehteä
4 l vettä
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä, kunnes sokeri ja suola on liuennut kokonaan liemeen. Jäähdytä, ettei lisättävä liha pääse kypsymään kuumassa liemessä. Siivilöi jäähtynyt liemi. Laita elukka jäähtyneeseen liemeen ja sijoita koko paketti jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan.
Läski kelluu – etenkin Kuolleenmeren suolapitoisuuksissa. Tein painon täyttämällä pakastepussin vedellä ja painoin sen ja astian kannen avulla kyljen kokonaan suolaliemen alle. Vein nesteessä lilluvan läskin kylmäkellariin kolmeksi vuorokaudeksi.
Reseptiä tuli hieman modifioitua. Vaihdoin neilikat maustepippuriin, koska kokonaista neilikkaa ei keittiön kaapeista yllättäen löytynyt. Lisäsin liemeen myös isohkon oksan kuivattua rosmariinia, kun ajattelin sen sopivan hyvin pekoniin.
Suolakylvystä selvinnyt sika. |
Oli siinä ja siinä, oliko pekoni myrkkysuolaista vai ainoastaan aivan helvetin suolaista. Suosittelen liottamaan tällä reseptillä valmistettua pekonia kylmässä vedessä tunnin verran välillä vettä vaihdellen. Kannattaa toki maistella pekonin suolaisuutta ennen liottamista.
Ja taas sika kylpee. Nyt suolattomassa kylmässä vedessä. |
Johtuen kyljen koosta ja rasvarakenteesta, en saanut aikaiseksi teollisesti valmistetun pekonin näköisiä pekoniviipaleita. Pekonin väri oli pinnalta harmaasuolatun värinen. Paistettaessa pekoni muuttui kokonaan paistetun siansivun väriseksi. Nitriitillä olisi pekonista tullut pekonimaisempaa, veikkaan.
HK-sedän pekoni on iso. Tero-sedän pieni. |
Liha oli erittäin hyvää. Rosmariinia kannatti laittaa liemeen, se maistui mukavasti lopullisessa tuotteessa. Liemen keittovaiheessa rosmariinin tuoksu oli niin voimakas, että pelkäsin saavani rosmariinilihaa, mutta maku jäi hienosti taustalle.
Ennen paistamista pekoni vielä punotti. |
Pekonista oli vaikea leikata ohuita nättejä siivuja pelkällä kokkiveitsellä. Ehkä tässä olisi perusteltu kimmoke vihdoinkin investoida kunnolliseen pitkään lohi- tai viipalointiveitseen.
Pekonia vai suolattua siankylkeä. Päätä itse. |
Pekonikokeilu oli onnistunut. Tietty mielikuvieni ”pekonimaisuus” jäi vielä puuttumaan. Ehkä sen saisi aikaan nitriitillä sekä savulla. Pitäisiköhän aloittaa pekonimömmöjen tilaaminen ulkomailta?
Tero
kaikkea kivaa ja mielenkiintoista te keksitte!!! Onnittelut tästäkin eksperimentistä. Suski
VastaaPoistaKiitokset onnitteluista, kai :)
VastaaPoistaTero
Minäkin olet silmäillyt Fergus-sedän liemiohjetta, mutta en ole vielä päässyt aikeista tekoihin pekonitehtailun suhteen. Itseäni on myös huolettanut se, kuinka kylkipalasta saa tarpeeksi ohuita siivuja kotikonstein. Semmoista siivutuskonetta tähän huusholliin nimittäin EI tule!
VastaaPoistaSiivutuskone olisi kyllä kiva, mutta menisiköhän sen hankinta jo hiukan överiksi :) Alkaa olla nurkat täynnä erilaista pottia ja härpäkettä...
VastaaPoistaTero
Voi RAKAS kun olisit osannut meiltä kysyä villaporsaan kylkeä! me syötettiin ne koirille....vaikka tiedän ettei paljon suurempaa herkkua olisi kukaan kulinaristi osannut haaveissaan kaivata :( Väitän, että siitä olisi tullut TÄYDELLISTÄKIN TÄYDELLISEMPÄÄ luomupekonia <3
VastaaPoistaSatuitko katsomaan viime viikolla brittiläistä lisäainedokkaria, jossa valmistivat nitraatin vai nitriitin itse hevosen lannasta, tuhkasta ja omasta virtsasta? Dokumentaattori myös söi pekonivoileipänsä ja kehui hyväksi.
VastaaPoistaNäin ohjelman. Ihan niin pitkälle en kotikokkailussa halua mennä ☺
VastaaPoistaOhjelma on muuten vielä kaksi päivää katsottavissa Ylen Areenassa. Nitraattikohta alkaa ajassa 00:11:30 http://areena.yle.fi/video/1318327675549
Tero
Sain kimmokkeen tästä ja muutamasta muusta kirjoituksesta tehdä omaa pekonia ja se todella kannatti! Ohessa video valmistuksesta https://vimeo.com/102624770.
VastaaPoistaHienoa pekonia. Kylmäsavustaminen tuo varmasti toisella tavalla pekonin makua. Kiitos videosta!
VastaaPoistaTero
Kokeilkaapa Kuznetshnyi rynokin valikoimia Pietarissa.
VastaaPoistaLiha pakastimeen että hieman kovettuu.Helpompi leikata siivuiksi.
VastaaPoista