sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Blinit eli linnit

Blinit yhdistyvät mielissämme hyvään seuraan ja mukavan kohtuuttomaan alkoholin käyttöön. Muistelemme kaiholla joensuulaista bliniseuraa (kiitos Heli ja Mikko). Blini-ilta saattoi päättyä vasta aamulla kuuden–seitsemän aikaan, missä vaiheessa miesväki vapautui laulamaan, vaikkei sanoja tarkkaan muistanutkaan.

Blinit ovat niitä ruokalajeja, joista pitävillä on hyvinkin vakaat ja vankkumattomat käsitykset siitä, millaisia blinien on ehdottomasti oltava. Joku kannattaa paksuja, joku ohuita, joku taistelee viimeiseen asti siitä, että blinit on paistettava 12 cm:n blinipannussa. Väittävätpä jotkut, että venäläiset kutsuvat blineiksi suuria ohuita vehnälettuja ja tattarilettuja jollain ihan toisella nimellä. Hs.fi tarjoaa parikymmentä erilaista blinireseptiä.

Makustelijat ovat blinirelativisteja – emme ota kantaa.

Tällä kertaa päädyimme halkaisijaltaan pieniin blineihin ja UPO:n valurautaiseen lettupannuun. Pannu on ostettu Joensuun Penttilän kierrätystorilta markalla (nyk. noin 17 senttiä). Pannu oli ostettaessa törkeän ruosteinen ja ikiaikaisen tahmaisen rasvan peittämä. Teräsvillakäsittelyn ja rasvapolton jälkeen pannu oli kuin uusi ja kunnollisella huollolla se kestää ikuisuuden.

Blinit paistuvat tulikuumalla valuraudalla pika pikaa.
Blinireseptin saimme Elena Gorschkow-Salonrannalta, jonka erinomaisia blinejä maistelimme pari vuotta sitten. Hänellä blinien syönti liittyy kiinteästi laskiaiskauteen, joka edeltää ortodoksien pääsiäispaastoa. Elena muuten kuuluu ohuiden blinien koulukuntaan. Resepti on tullut hänen sukunsa mukana vallankumouksen aikoihin Suomeen. Respektit.

Blinit
(4:lle hengelle, 2:lle todella nälkäiselle ja itsetuhoiselle)
8 dl lämmintä maitoa
50 g hiivaa

1/2 tl suolaa

4 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl tattarijauhoja
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista
4 rkl voisulaa (käytimme kirkastettua voita)

voita paistamiseen (käytimme kirkastettua)

1. Hiero hiiva ja suola keskenään nestemäiseksi ja lisää lämmin maito.
2. Lisää puolet jauhoista (mielellään siivilöitynä) ja anna taikinan nousta tunnin verran lämpöisessä paikassa pyyhkeen alla.
3. Sekoita munankeltuaiset, voisula ja loput jauhoista taikinaan ja anna taikinan nousta uudelleen tunnin verran.
4. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan varovaisesti käännellen. Anna taikinan kohota jälleen tunti. Kun tunti on kulunut, blinit ovat valmiita paistettavaksi.
5. Paista blinit kirkastetussa voissa, Elena on käyttänyt onnistuneesti meijerivoita suoraan paketista. Jos et halua tehdä kirkastettua voita itse, etnokaupoissa myydään intialaisten käyttämää ghiitä, joka käytännössä on kirkastettua voita.


Olennaista blinien paistamisen onnistumiselle on todella kuuma pannu, johon laitetaan rohkeasti rasvaa. Etenkin paksuja blinejä on myös tapana valella paistamisen aikana kirkastetulla voilla.


Lisukkeita voi olla monenlaisia, mutta smetanaa on aina oltava. Meille maistuvat tällä kertaa nämä:

Herkkua on siinä monenlaista.
Smetanaa
Hunajoituja suolakurkkuja
Kuutioitua keitettyä kananmunaa
Kylmäsavulohta
Mätiä (kirjolohi, siika ja levästä tehtyä feikkimätiä vegelle)
Sienisalaattia

Punasipulia

Sienisalaatti
5 dl suolasieniä
1 pieni sipuli (2 salottisipulia, jos tavallinen sipuli tuntuu liian ärhäkältä)
1 dl kuohukermaa

(2 rkl smetanaa)
Musta- tai valkopippuria myllystä

1. Liota suolasienet ja valuta sienet hyvin. Liotusajasta ei voi antaa tarkkaa ohjetta, koska kotona suolatut sienet saattavat olla hyvinkin erilaisia suolapitoisuudeltaan. Maista sieniä liotuksen ainana, niin tiedät varmasti, milloin suolat ovat kohdallaan. Suolasienet voi myös ryöpätä.
2. Pilko sienet ja sipuli salaattikokoon. Pieneksi.

3. Kastike: Vatkaa kermavaahto pehmeäksi vaahdoksi. Mausta kermavaahto pippurilla ja sekoita sienet sekaan. Jos haluat sienisalaatista jämäkämpää, sekoita kermaan ennen vatkaamista pari ruokalusikallista smetanaa.

Hunajoidut suolakurkut
Kuutioi mieleisesi määrä kunnollisia suolakurkkuja (hapattamalla tehtyjä kurkkuja, ei maustekurkkuja). Sekoita kurkkukuutioiden joukkoon juoksevaa hunajaa makusi mukaan.

Elenan reseptin mukaan tehdyistä blineistä tuli verrattomia: rapsakoita pinnalta, kuohkean kohonneita sisältä.

Blinejä hunajoidulla suolakurkulla, punasipulilla, sienisalaatilla, kananmunalla ja kanamuna-sipulilla.
Kasvissyöjän suosikkeja blinin kumppaneiksi olivat kananmuna, suolakurkku ja sipuli – smetanan kera tietenkin. Merilevästä tehty ”mäti” oli kelvollista, mutta ei herättänyt suurempaa intohimoa.

Blinejä kylmäsavulohella, kirjolohen ja siian mädillä. Mustat mykyt ovat feikkimätiä.
Lihansyöjä nosti täytteistä suosikeikseen hunajaiset suolakurkut, kalan- ja kananmunat sekä sipulin. Jos kylmäsavulohi olisi ollut laadukkaampaa kuin Sokoksen normivalikoimasta löytyvät kalaläpäreet, olisi se ollut kärkikahinoissa vahvasti mukana. Lihansyöjä muisteli vieläkin vesi kielellä joululahjaksi saamaansa kustavilaista kylmäsavulohta...
”Blini on pyöreä kuin antelias aito aurinko. Blini on kaunis ja kuuma, kuuma kuin kaiken lämmittävä aurinko, ja blinille valellaan voisulaa – muistoksi uhreista, jotka on kannettu mahtaville kivijumalille. Blini on auringon, kauniiden päivien, hyvin satojen, täyttyneiden avioliitojen ja terveiden lasten vertauskuva.”Aleksandr Kuprin (1870–1938), Risto ja Ritva Lehmusoksan Venäjän keittiö ‑kirjan mukaan.
Makustelijat

19 kommenttia:

  1. Me ollaan paksujen blinien kannattajia Pasin kanssa mutta toisaalta nuo kyllä näyttivät aika samanlaisilta kuin mitä itse olemme tehneet... Eli kai ollaan sitten relativisteja mekin. Pitää laittaa tänne vinkiksi pari sellaista juttua, johon olemme itse jääneet koukkuun.

    Virolainen tai venäläinen smetana on herkku, jota on tottunut saamaan vain tallinnanmatkojen jälkeen. Nyt kuitenkin vuosi sitten löysimme ensin herttoniemestä venäläisen pikkupuodin, joka sittemmin on muuttanut Itäkeskukseen. Paikan nimi on Kalinka ja sieltä saa isoja smetanapusseja, jotka ovat täydellinen herkku blinien kanssa. Eivätkä edes ole törkeän kalliita.

    Vannoutuineille lihansyöjille taas kokeilemisen arvoinen blininpäällinen on Kotasavun poronliharouhe, jota saa ainakin Citymarketeista mutta kai myös muista isoista kaupoista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos smetanavinkistä. Olen kuullut smetanoihin paremmin perehtyneiden valittavan, että Valion smetana, jota mekin käytimme, olisi ainakin rakenteeltaan toisenlaista kuin perinteinen venäläinen. Pitää käydä testaamassa Kalinka.

    Poronliharouhe on varmasti verraton blinipäällinen. Mistähän syystä blineille harvoin ehdotetaan lihaseuralaisia? Itsellenikään ei tullut edes mieleen liha, vaan kalatuotteet.

    Tero

    VastaaPoista
  3. Tämä bliniresepti vaatii ehdottomasti kokeilua! Kiitos kun jaoit sen kanssamme!

    - Karri

    VastaaPoista
  4. Ei kiittämistä :) Niin hyviä tosiaan tuli, että emme syödessämme harjoittaneet minkäänlaista kohtuutta, vaan ahdoimme itsemme ähkyyn. - Riitta

    VastaaPoista
  5. Eilen testattiin: oi onnea! Miten onkaan hyvä ohje, tästedes blinit tehdään aina näin. Ihana maku, optimaalinen koostumus. Tampere kiittää!
    - Suvi

    VastaaPoista
  6. Suvi, se on se vaara, vallankumous ja toivo muutoksesta, mikä näissä blineissä maistuu! - Riitta

    VastaaPoista
  7. Hapukoor = Smetana
    Eesti Herkut ketju alkoi -95
    http://tatipensio.jutut.fi/article/751
    ja niitä on päivitetty ahkeraan.

    Ihmetyttää ettei Virossa ole blini-perinnettä ?
    блин Bliinid pannkook

    VastaaPoista
  8. Sain ison tonkan ternimaitoa. Ajattelin tehdä siitä osan blineiksi, mutta ongelmana on, että kananmunaa en voi allergian vuoksi käyttää. Onko vinkkejä?

    VastaaPoista
  9. Ternimaidolla pitäisi pystyä korvaamaan kananmunan hyytymistä tuovat ominaisuudet, mutta valitettavasti sillä ei voi korvata valkuaisvaahdon tuomaa kuohkeutta.

    Tästä huolimatta yllytämme kokeilemaan ternimaitoblinejä. Hyviä voivat olla tavanomaista littanammatkin blinit!

    Kerro ihmeessä meille kokeilusi tulokset - ja onnittelut ternimaidosta.

    Tero & Riitta

    VastaaPoista
  10. Tein ternimaitotaikinan näin. Ainesosat olivat muutoin samat, mutta kananmuna jäi pois ja tattarijauhon korvasin ohrajauholla. Jaoin nesteen puoliksi ja ensimmäiseen puolikkaaseen tein perustaikinan, jossa oli mukana muut aineet paitsi toinen puolikas ternimaidosta. Annoin taikinan turvota muutamia tunteja huoneen lämmössä. Toinen nestepuolikas sai olla saman ajan jääkaapissa. Sen jälkeen vaahdotin jääkaapissa olleen nesteen ja lisäsin siihen vähitellen päätaikinan sekoittaen koko ajan tehosekoittimella. Seoksesta tuli rakenteeltaan kakkutaikinan omainen. Muutaman tunnin turvotus ja paistaminen. Rakenne mahdollisti, sekä ohuiden, että paksujen "blinien" paistamisen. Rakenne oli mielestäni ihan hyvä. Valkuaisen määrää voisi lisätä sekoittamalla vaahtomaidon joukkoon maitojauhetta. Veikkaan, että näin vaahdosta tulee kiinteämpää. Jos haluaa välttää kananmunia, niin rasvaton maito on myös vaahtoutuvaa.
    Lopusta maidosta tehtiin pullaa ja uunijuustoa. Hyvät oli herkut.
    Kiitokset asian pohdinnasta.
    Risto

    VastaaPoista
  11. Hienoa, että blinit onnistuivat. Kohonnut blinitaikina valkuaisvaahtoineen on todellakin rakenteeltaan kakkutaikinaa muistuttava.

    Todella mukavaa kuulla, että kananmunatonkin bliniversio on mahdollinen. Ja toivottavasti tämäkin kokeilu lisää sellaisen perinteisen raaka-aineen kuin ternimaidon käyttöä.

    Tero

    VastaaPoista
  12. Venäläinen blini = (todellakin vain se tavallinen, ohut) lettu. Suomalainen blini = paksu ohukainen ja hinta*10 :P :P :P

    VastaaPoista
  13. Kiistämättä blinien ravintolahinta Suomessa on korkea. Mutta toisaalta, minkäpä ei :)

    Tero

    VastaaPoista
  14. Pariin kertaan elämässäni olen Venäjällä asunut. Viimeisellä kerralla 2005 kysyin ystäväperheen rouvalta blineistä ja tattarista. Perusbliniresepti on aivan kuin meikeläinen lettutaikina. Tattarista kertoi, että ennen vanhaan käyttivät tattaria, mutta nykyään kaikki tekevät noita letun kaltaisia blinejä, koska ne ovat niin paljon maukkaampia. Kuulemma jossakin maaseudulla saattavat vanhat ihmiset vielä tattariblinejä tehdä. En tiedä mikä on tämän hetken tilanne, mutta silloin Pietarissa oli tosi paljon blinikioskeja, joista sai ohuita vehnätaikinablinejä vaikka millaisella täytteellä. Sekä suolaisella että makealla. Pääasiahan hyvässä ruuassa on, että tekijä ja syöjät tykkäävät.

    VastaaPoista
  15. Juurin näin. Pääasia, että on hyvää.
    Helsingissäkin on nyt (minulle) uusi blini-/lettumesta, jossa myydään ohuita lettusia:
    BLINIt.

    http://on.fb.me/WKItqe

    Tero

    VastaaPoista
  16. Ai, että tuli hyviä ja kuohkeita blinejä teidän reseptillä! :) Kiitti reseptistä!

    VastaaPoista
  17. Hei! Kiva että maistui! Paras bliniaikahan juuri nyt onkin :) Riitta

    VastaaPoista
  18. Nam! Ei kyllä saatu 4 henkeen tuhottua koko annosta millään 😊

    VastaaPoista