Blinit ovat niitä ruokalajeja, joista pitävillä on hyvinkin vakaat ja vankkumattomat käsitykset siitä, millaisia blinien on ehdottomasti oltava. Joku kannattaa paksuja, joku ohuita, joku taistelee viimeiseen asti siitä, että blinit on paistettava 12 cm:n blinipannussa. Väittävätpä jotkut, että venäläiset kutsuvat blineiksi suuria ohuita vehnälettuja ja tattarilettuja jollain ihan toisella nimellä. Hs.fi tarjoaa parikymmentä erilaista blinireseptiä.
Makustelijat ovat blinirelativisteja – emme ota kantaa.
Tällä kertaa päädyimme halkaisijaltaan pieniin blineihin ja UPO:n valurautaiseen lettupannuun. Pannu on ostettu Joensuun Penttilän kierrätystorilta markalla (nyk. noin 17 senttiä). Pannu oli ostettaessa törkeän ruosteinen ja ikiaikaisen tahmaisen rasvan peittämä. Teräsvillakäsittelyn ja rasvapolton jälkeen pannu oli kuin uusi ja kunnollisella huollolla se kestää ikuisuuden.
Blinit paistuvat tulikuumalla valuraudalla pika pikaa. |
Blinit
(4:lle hengelle, 2:lle todella nälkäiselle ja itsetuhoiselle)
8 dl lämmintä maitoa
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl tattarijauhoja
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista
4 rkl voisulaa (käytimme kirkastettua voita)
voita paistamiseen (käytimme kirkastettua)
1. Hiero hiiva ja suola keskenään nestemäiseksi ja lisää lämmin maito.
2. Lisää puolet jauhoista (mielellään siivilöitynä) ja anna taikinan nousta tunnin verran lämpöisessä paikassa pyyhkeen alla.
3. Sekoita munankeltuaiset, voisula ja loput jauhoista taikinaan ja anna taikinan nousta uudelleen tunnin verran.
4. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan varovaisesti käännellen. Anna taikinan kohota jälleen tunti. Kun tunti on kulunut, blinit ovat valmiita paistettavaksi.
5. Paista blinit kirkastetussa voissa, Elena on käyttänyt onnistuneesti meijerivoita suoraan paketista. Jos et halua tehdä kirkastettua voita itse, etnokaupoissa myydään intialaisten käyttämää ghiitä, joka käytännössä on kirkastettua voita.
Olennaista blinien paistamisen onnistumiselle on todella kuuma pannu, johon laitetaan rohkeasti rasvaa. Etenkin paksuja blinejä on myös tapana valella paistamisen aikana kirkastetulla voilla.
Lisukkeita voi olla monenlaisia, mutta smetanaa on aina oltava. Meille maistuvat tällä kertaa nämä:
Herkkua on siinä monenlaista. |
Hunajoituja suolakurkkuja
Kuutioitua keitettyä kananmunaa
Kylmäsavulohta
Mätiä (kirjolohi, siika ja levästä tehtyä feikkimätiä vegelle)
Sienisalaattia
Punasipulia
Sienisalaatti
5 dl suolasieniä
1 pieni sipuli (2 salottisipulia, jos tavallinen sipuli tuntuu liian ärhäkältä)
1 dl kuohukermaa
(2 rkl smetanaa)
Musta- tai valkopippuria myllystä
1. Liota suolasienet ja valuta sienet hyvin. Liotusajasta ei voi antaa tarkkaa ohjetta, koska kotona suolatut sienet saattavat olla hyvinkin erilaisia suolapitoisuudeltaan. Maista sieniä liotuksen ainana, niin tiedät varmasti, milloin suolat ovat kohdallaan. Suolasienet voi myös ryöpätä.
2. Pilko sienet ja sipuli salaattikokoon. Pieneksi.
3. Kastike: Vatkaa kermavaahto pehmeäksi vaahdoksi. Mausta kermavaahto pippurilla ja sekoita sienet sekaan. Jos haluat sienisalaatista jämäkämpää, sekoita kermaan ennen vatkaamista pari ruokalusikallista smetanaa.
Hunajoidut suolakurkut
Kuutioi mieleisesi määrä kunnollisia suolakurkkuja (hapattamalla tehtyjä kurkkuja, ei maustekurkkuja). Sekoita kurkkukuutioiden joukkoon juoksevaa hunajaa makusi mukaan.
Elenan reseptin mukaan tehdyistä blineistä tuli verrattomia: rapsakoita pinnalta, kuohkean kohonneita sisältä.
Blinejä hunajoidulla suolakurkulla, punasipulilla, sienisalaatilla, kananmunalla ja kanamuna-sipulilla. |
Blinejä kylmäsavulohella, kirjolohen ja siian mädillä. Mustat mykyt ovat feikkimätiä. |
”Blini on pyöreä kuin antelias aito aurinko. Blini on kaunis ja kuuma, kuuma kuin kaiken lämmittävä aurinko, ja blinille valellaan voisulaa – muistoksi uhreista, jotka on kannettu mahtaville kivijumalille. Blini on auringon, kauniiden päivien, hyvin satojen, täyttyneiden avioliitojen ja terveiden lasten vertauskuva.” – Aleksandr Kuprin (1870–1938), Risto ja Ritva Lehmusoksan Venäjän keittiö ‑kirjan mukaan.Makustelijat
Me ollaan paksujen blinien kannattajia Pasin kanssa mutta toisaalta nuo kyllä näyttivät aika samanlaisilta kuin mitä itse olemme tehneet... Eli kai ollaan sitten relativisteja mekin. Pitää laittaa tänne vinkiksi pari sellaista juttua, johon olemme itse jääneet koukkuun.
VastaaPoistaVirolainen tai venäläinen smetana on herkku, jota on tottunut saamaan vain tallinnanmatkojen jälkeen. Nyt kuitenkin vuosi sitten löysimme ensin herttoniemestä venäläisen pikkupuodin, joka sittemmin on muuttanut Itäkeskukseen. Paikan nimi on Kalinka ja sieltä saa isoja smetanapusseja, jotka ovat täydellinen herkku blinien kanssa. Eivätkä edes ole törkeän kalliita.
Vannoutuineille lihansyöjille taas kokeilemisen arvoinen blininpäällinen on Kotasavun poronliharouhe, jota saa ainakin Citymarketeista mutta kai myös muista isoista kaupoista.
Kiitos smetanavinkistä. Olen kuullut smetanoihin paremmin perehtyneiden valittavan, että Valion smetana, jota mekin käytimme, olisi ainakin rakenteeltaan toisenlaista kuin perinteinen venäläinen. Pitää käydä testaamassa Kalinka.
VastaaPoistaPoronliharouhe on varmasti verraton blinipäällinen. Mistähän syystä blineille harvoin ehdotetaan lihaseuralaisia? Itsellenikään ei tullut edes mieleen liha, vaan kalatuotteet.
Tero
Tämä bliniresepti vaatii ehdottomasti kokeilua! Kiitos kun jaoit sen kanssamme!
VastaaPoista- Karri
Ei kiittämistä :) Niin hyviä tosiaan tuli, että emme syödessämme harjoittaneet minkäänlaista kohtuutta, vaan ahdoimme itsemme ähkyyn. - Riitta
VastaaPoistaEilen testattiin: oi onnea! Miten onkaan hyvä ohje, tästedes blinit tehdään aina näin. Ihana maku, optimaalinen koostumus. Tampere kiittää!
VastaaPoista- Suvi
Suvi, se on se vaara, vallankumous ja toivo muutoksesta, mikä näissä blineissä maistuu! - Riitta
VastaaPoistaHapukoor = Smetana
VastaaPoistaEesti Herkut ketju alkoi -95
http://tatipensio.jutut.fi/article/751
ja niitä on päivitetty ahkeraan.
Ihmetyttää ettei Virossa ole blini-perinnettä ?
блин Bliinid pannkook
Sain ison tonkan ternimaitoa. Ajattelin tehdä siitä osan blineiksi, mutta ongelmana on, että kananmunaa en voi allergian vuoksi käyttää. Onko vinkkejä?
VastaaPoistaTernimaidolla pitäisi pystyä korvaamaan kananmunan hyytymistä tuovat ominaisuudet, mutta valitettavasti sillä ei voi korvata valkuaisvaahdon tuomaa kuohkeutta.
VastaaPoistaTästä huolimatta yllytämme kokeilemaan ternimaitoblinejä. Hyviä voivat olla tavanomaista littanammatkin blinit!
Kerro ihmeessä meille kokeilusi tulokset - ja onnittelut ternimaidosta.
Tero & Riitta
Tein ternimaitotaikinan näin. Ainesosat olivat muutoin samat, mutta kananmuna jäi pois ja tattarijauhon korvasin ohrajauholla. Jaoin nesteen puoliksi ja ensimmäiseen puolikkaaseen tein perustaikinan, jossa oli mukana muut aineet paitsi toinen puolikas ternimaidosta. Annoin taikinan turvota muutamia tunteja huoneen lämmössä. Toinen nestepuolikas sai olla saman ajan jääkaapissa. Sen jälkeen vaahdotin jääkaapissa olleen nesteen ja lisäsin siihen vähitellen päätaikinan sekoittaen koko ajan tehosekoittimella. Seoksesta tuli rakenteeltaan kakkutaikinan omainen. Muutaman tunnin turvotus ja paistaminen. Rakenne mahdollisti, sekä ohuiden, että paksujen "blinien" paistamisen. Rakenne oli mielestäni ihan hyvä. Valkuaisen määrää voisi lisätä sekoittamalla vaahtomaidon joukkoon maitojauhetta. Veikkaan, että näin vaahdosta tulee kiinteämpää. Jos haluaa välttää kananmunia, niin rasvaton maito on myös vaahtoutuvaa.
VastaaPoistaLopusta maidosta tehtiin pullaa ja uunijuustoa. Hyvät oli herkut.
Kiitokset asian pohdinnasta.
Risto
Hienoa, että blinit onnistuivat. Kohonnut blinitaikina valkuaisvaahtoineen on todellakin rakenteeltaan kakkutaikinaa muistuttava.
VastaaPoistaTodella mukavaa kuulla, että kananmunatonkin bliniversio on mahdollinen. Ja toivottavasti tämäkin kokeilu lisää sellaisen perinteisen raaka-aineen kuin ternimaidon käyttöä.
Tero
Venäläinen blini = (todellakin vain se tavallinen, ohut) lettu. Suomalainen blini = paksu ohukainen ja hinta*10 :P :P :P
VastaaPoistaKiistämättä blinien ravintolahinta Suomessa on korkea. Mutta toisaalta, minkäpä ei :)
VastaaPoistaTero
Pariin kertaan elämässäni olen Venäjällä asunut. Viimeisellä kerralla 2005 kysyin ystäväperheen rouvalta blineistä ja tattarista. Perusbliniresepti on aivan kuin meikeläinen lettutaikina. Tattarista kertoi, että ennen vanhaan käyttivät tattaria, mutta nykyään kaikki tekevät noita letun kaltaisia blinejä, koska ne ovat niin paljon maukkaampia. Kuulemma jossakin maaseudulla saattavat vanhat ihmiset vielä tattariblinejä tehdä. En tiedä mikä on tämän hetken tilanne, mutta silloin Pietarissa oli tosi paljon blinikioskeja, joista sai ohuita vehnätaikinablinejä vaikka millaisella täytteellä. Sekä suolaisella että makealla. Pääasiahan hyvässä ruuassa on, että tekijä ja syöjät tykkäävät.
VastaaPoistaJuurin näin. Pääasia, että on hyvää.
VastaaPoistaHelsingissäkin on nyt (minulle) uusi blini-/lettumesta, jossa myydään ohuita lettusia:
BLINIt.
http://on.fb.me/WKItqe
Tero
Ai, että tuli hyviä ja kuohkeita blinejä teidän reseptillä! :) Kiitti reseptistä!
VastaaPoistaHei! Kiva että maistui! Paras bliniaikahan juuri nyt onkin :) Riitta
VastaaPoistaNam! Ei kyllä saatu 4 henkeen tuhottua koko annosta millään 😊
VastaaPoistaKiva että maistui! Lisää vaan treeniä ;)
Poista