Sirkka-Liisa Lehtisen yhteistyössä presidenttipari Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen museonhoitajan Sirkka Svinhufvudin kanssa kirjoittamassa ruokakirjassa kurkistetaan paitsi presidentin rouvan laajaan reseptikokoelmaan, myös menneiden vuosikymmenten ruokakulttuuriin. Siihen joltisenkin ihastuttavaan aikaan, jossa ei vielä tunnettu kevytkermoja eikä ‑rasvoja ja uunilämpötilaksi saatettiin ruokaohjeessa merkitä: paistetaan kohtalaisessa lämmössä.
Uunipellillinen piparkakkua. |
Kovin pitkälle en ennättänyt lukea, kun jo innostuin kaivelemaan mittakuppeja ja muita leipomistarvikkeita esille. Itse teoksesta siis mahdollisesti enemmän jollakin toisella kerralla.
Ohjeen suluissa olevat merkinnät ovat omia sovelluksiani.
Pehmeä piparkakku
Herkkupala äidin tekemän mansikkahillon kera. |
1 lasillinen siirappia (2 dl)
½ lasillista sokeria (1 dl)
1 lasillinen kermaa (2 dl)
½ lasillista voita (laitoin 100 g)
1 tl soodaa
mausteita maun mukaan (laitoin 1 rkl:n valmista piparkakkumaustetta, joka sisältää pomeranssia, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä)
vehnäjauhoja (laitoin 4 dl)
Ellenin ohjeessa: Taikina sekoitetaan ja se on kuin paksua pannukakkutaikinaa. Kaadetaan voidellulle pellille, paistetaan uunissa leipien jälkeen. Leikataan paloiksi.
Minä tein seuraavasti: Vaahdotin yleiskoneella hetken munia, siirappia ja sokeria. Lisäsin kerman ja huoneenlämpöisen voin. Sekoitin keskenään jauhot, mausteseoksen ja soodan ja lisäsin jauhoseoksen taikinaan. Levitin taikinan leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille. Paistoin levykakkua 180 asteessa 30 minuuttia.
Kakkupaloja voi tarjoilla ihan sellaisenaan kahvin tai teen kanssa. Tällä kerralla seuraksi vaniljakastiketta vaahdotettuna ja äitini tekemää suloisen makeaa mansikkahilloa.
Riitta
Jotenkin tämä vaikutti herkullisemmalta kuin se lihapuuro :) Kaikki kunnia kuitenkin toki myös worsmak-kokille, joka jaksoi uurastaa niinkin työlään ruokalajin kanssa.
VastaaPoistaHitsi mun pitäis päästä sinne teille kulinarististä kulttuuriviikonloppua viettämään!
Hello friend! Sokeri on ihan lemppariruokaa. Lihapuurokokki oli viikonlopun jälkeen aikamoisen voipunut urakastansa ;) Olet kyllä kovin tervetullut tänne viikonloppua viettämään! - Riitta
VastaaPoistaTää kuulostaa tosi ihanalta, pakko kokeilla heti viikonloppuna...
VastaaPoistaOn hyvää ihan sellaisenaankin, mutta jos haluaa jotain ekstraa, niin hilloa (veikkaan että myös esim. kirsikka-, omppu- tai vadelmahillo toimisivat hyvin) ja vaniljasoosia vaan päälle. Myös vaniljajäätelö olisi mainio avec. - R.K.
VastaaPoista