keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Muka fiinimpi läskipannukakku

Vuonna kivi ja kilpi – jotakuinkin niihin aikoihin kun dinosauruksista oli juuri päästy eroon – olin vierailulla joensuulaisessa puutalossa osoitteessa Pielisensuunkatu 16 (tarkemmat koordinaatit: N/lat 6943654 ja E/lon 643184). Illanistujaisissa taisi olla Vihtarin Voltaire, herra Maironiemi, joka teki läskipannukakkua. Lisukkeena oli ainakin hunajaisia sipuleita. Ja arvatenkin jotain juomaa, koska muistikuvani ovat hieman hatarat. Myös nykyinen Hartolan Hauno, herra Koutola saattoi tehdä joitain bravuurisapuskoitaan.

Läskipannukakku oli uusi tuttavuus. Se maistui reimalta eväältä ja tunnustettakoon, että jos ruuan nimessä on sana läski, jopa keski-ikäisen sisuksista kumpuaa poikamaisen veitikkamainen mielihyvän aalto.

Jos muistan oikein, Niinivaaran itärinteellä tarjotussa läskipannukakussa oli runsaasti paistettua sian kylkeä sekä raastettua perunaa. Siis jos muistan oikein.

Fiiniä läskiä (Pancetta tesa).
Päätin tehdä muka fiinimmän version muistikuvistani. Finessin piti tulla kultivoituneesta pekonista. Ostin vakituiselta läskikauppiaaltani ilmakuivattua italialaista siankylkeä (Sasso Morellin alueelta Imolasta, jos ketä yksityiskohdat kiinnostavat), luomukaupasta muutaman Nicola-perunan ja tutulta kananmunavälittäjältäni verrattomia luomukananmunia. Pannukakun pohjaresepti löytyi kotimaisen haute cuisine -klassikosta Keitämme ja leivomme (WSOY, 1981).

Läski tummuu.
 Muka fiinimpi läskipannukakku

4 dl maitoa
1 kookas kananmuna
runsas 2 dl vehnäjauhoa
2 perunaa raastettuna (noin 2 dl)
300 g ilmakuivattua pekonia
Jos olet onnekas, voit käyttää lisukkeena anopin tekemää omenasosetta.

1. Sekoita maito, kananmuna ja vehnäjauho tasaiseksi taikinaksi.
2. Raasta peruna karkeaksi raasteeksi ja sekoita se taikinaan.
3. Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista se rapsakaksi. Lisää pekoni taikinaan.
4. Kaada taikina tarttumattomaksi pinnoitettuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. – Vuokani oli 22 x 32 cm ja pannukakusta tuli hieman liian ohut. Ja pelkkä voilla voitelu ei riitä. Pannari tarttui melko nasakasti vuokaan.

5. Kypsennä pannukakku uunissa 225 °C:ssa. Kypsymisaika noin 40 minuuttia.

En ole koskaan perehtynyt maailman läskipannukakkuperinteisiin. Onneksi kesken ruuanlaiton googlailin ja löysin tiedon, jossa kerrottiin ruotsalaisten syövän läskipannukakkua omenahillon kera.

Testaamaan siis. Onnekas kun olen, vaimo toi kotitanhuviltaan anopin tekemää aivan käsittämättömän mainiota hieman kanelista omenasosetta. Se sopi läskipannarin kumppaniksi kuin meikäläiselle nyrkki silmään!

Muka fiini läskipannukakku anopin omenasoseella.
Jälkiruuaksi sain aikas hyvää Sianpään rouvan kaakkua.

Läskipannari oli hyvää seuraavana päivänä nälkäiselle kylmänäkin.

Tero

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä tämä resepti. Uunissa on, ohjeen mukaan hiukkasen muunneltuna valmistettu läskäri; ei noin fiineistä aineksista! Mietin sipulin laittamista tähän mutta tytär on sitä mieltä, että näin se on parempi, ilman ällö-sipulia. OK, kokki tottelee!

    Omenahilloketta ei valitettavasti nyt ole - männä kesänä ei tullut tehtyä ja edellisvuotinen on jo syöty. Anoppiakaan ei enää ole; täytyy myöntää, että ex-anoppi teki hyvää omenasosetta/hilloketta - äppelmus. Juu, Ruotsissa tosiaan tämä on kovin tuttu ruoka ja yhdistelmä. Anoppikin on tehnyt.... Nyt siis syödään lasten kanssa tätä herkkua, vartin päästä! Puolukkahillon kera, kokeillaan!

    Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti maistuu - ja miksei maistuisi vaikka puolukkahillolla.
    Tero

    VastaaPoista
  3. Maistui - liiankin hyvin. Piti ottaa encore! Tuli yllärivieras - iso mies - ja söi melkein koko pannarin. Huh huh. Nyt tulee kohta uusi, vain meille perheenjäsenille ;-)

    Kiitos vielä kerran!

    VastaaPoista
  4. Söin viimeksi 65 vuotta sitten ja nyt on pakko saada läskipannaria taas !

    VastaaPoista