perjantai 19. marraskuuta 2010

Simppeli juustopiiras

Suolaisten piiraiden tekoon tulee ryhdyttyä liian harvoin. Näin ajattelen joka kerta kun sellaisen teen. Piirakan leipominen ei sinänsä ole monimutkaista, mutta usein kuvittelee moisen vaativan liikaa aikaa ja vaivaa, varsinkin työpäivän jälkeen. On tietysti niinkin, että voileivän vääntämiseen menee vähemmän aikaa ja näin pääsee nopeammin television ääreen nauttimaan palasta.

Juustopiiras, josta riittää useammalle. Tai sitten kahdelle ahneelle ja nälkäiselle.
Juustopiiras on sellainen suolainen herkku, jota meillä kotona tehtiin muistaakseni kohtuullisen usein. Se kelpasi kaikille perheenjäsenille, ja monesti sitä leivottiin myös vierastarjottavaksi. Ihan viime vuosina ei tätä piirakkaa ole tullut tehtyä, en kyllä ymmärrä miksi. Se on hyvää.

Ohjeita tällaisiin yksinkertaisiin piiraisiin löytyy varmaan kaikista keittokirjoista. Tämä kyseinen ohje on kuitenkin kokki-isäni mukaelma Suomessa 1970-luvulla julkaistun Keittotieto-kirjasarjan piirasohjeista. Kyseisen keittokirjasarjan ohjeet puolestaan perustuvat ranskalaiseen vihkosarjaan Tout à vous – La Cuisine de A à Z. Suomalaisen sarjan toimittajien mukaan osa ohjeista on otettu suoraan alkuperäislähteistä, mutta sarjan osia on täydennetty suomalaisilla ohjeilla ja erityisillä maakuntaruokasivuilla. Näin teoksista löytyy esim. Croque-Monsieur-muunnelmien lisäksi myös ohjeita mm. kalakukolle ja leipäjuustolle.

Asetelma au naturel.
Simppeli juustopiiras

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
65 g voita
1 muna
Nypi voi ja jauhot keskenään, lisää muruseokseen sitten kananmuna. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Vaihtoehtoisesti taikinan voi antaa hetken levätä muovikääreessä jääkaapissa hetken, jolloin kauliminen on helpompaa. Pohjan esipaistaminen ei ole välttämätöntä, mutta suosittelen sitä (200 °C, 5-8 min.).

Jos et ole kovin viitseliäällä tuulella, niin mikään ei estä käyttämästä kaupan pakastealtaasta saatavia valmispiirastaikinoita. Joskus olen sellaisestakin piirakan tehnyt ja saanut ihan kelvollisen lopputuloksen.


Täyte:
200 g raastettua juustoa
200 g maitorahkaa
3 munaa
mausteita maun mukaan, itse lisään usein hieman suolaa, paprikajauhetta ja joskus mustapippuria, myös muskotti on kiva
(50 g voita, ei välttämätön. Isälläni oli tapana laittaa täytteeseenkin voita, mutta minun mielestäni piiraasta tulee silloin helposti ylen rasvainen.)

Sekoita täytteen aineet keskenään ja lisää vuokaan. Paista piiras: 200 °C, noin 30 min. Juustossa ei välttämättä tarvitse tyytyä yhteen laatuun. Minä laitoin tällä kerralla noin 120 g mustaleimaista emmentalia ja n. 80 g kermajuustoa, kun Oltermanniakin oli jääkaapissa.


Juustopiiraan ohje on oivallinen ihan sellaisenaankin, mutta sitä voi halunsa mukaan myös muunnella. Minä olen tehnyt niin monta kertaa. Tällä kertaa laitoin sekaan myös kirsikkatomaatteja. Joskus, kun olen tehnyt jotain illanistujaisia varten kerralla vaikka parikin piirakkaa, olen laittanut toiseen kinkkua. Tuore paprika on myös hyvä täyte.

Tässä ohjeessa rahka tuo makuun miellyttävältä tuntuvaa happamuutta, joten sitä en mielelläni korvaisi millään muulla. Iltapalaksi tehty juustopiiras kelpasi myös lihansyöjälle, jonka mielestä täytteen rakenne oli mukavasti uunijuustomaisen 70-lukulainen.

Riitta

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulta... Tätä vois kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä hyvä ohje :) Jos muuten vaikuttaa siltä, että yksi kananmuna ei tuo riittävästi "nestettä" pohjataikinaan, niin lisää 1-2 rkl vettä taikinaseokseen. - Riitta

    VastaaPoista