Kaneli-omena, ei tosin mummolasta, vaan Hakaniemen kauppahallista. |
Kaneli-omenapuu oli istutettu hieman syrjään muista omppupuista ja viinimarjapensaista pihapiirin loivaan rinteeseen, jossa se sai hyvin valoa. Satokauden alkuun ehti kuitenkin aina ensin Huvitus, kepoisa ja makea omena sekin. Sitten kypsyivätkin jo Kaneli ja sen seuraksi punainen ystävä Bergius, Lobo ja Sokerimiron, äitini lempiomena, minun suussani sen makeus on aina tuntunut aavistuksen liian imelältä. Myöhäisin kaikista, Antonovka, jatkoi satoa talven kynnykselle asti.
”Omenat poimitaan maasta, ei puusta. Maahan jo pudonnut omena on kypsä.” Näin opastettiin mummolassa lapsia omenien poiminnassa. Eno ravisteli varovaisesti puita ja ruohikolle putoilevat omenat poimittiin hellästi talteen keruuämpäreihin ja -koreihin, ettei kuhmuja tulisi yhtään ylimääräistä.
Omenan- ja makeanhimoon kelpo omppukakun ohje, joka on Anna-Leena Härkösen teoksesta Sopan syvin olemus (2000). Huomautukset suluissa ovat omiani. Maistuu teen tai kahvin kera, kakkupalan päälle vaniljakastiketta. Jokainen oman makunsa mukaan, mutta itse lorautan tassille siekailematta niin paljon vaniljakastiketta, että kakkupala suorastaan ui valkoisessa lätäkössä.
200 gr margariinia (tykkään enemmän voista)
2 dl sokeria (hyvää tulee myös, jos osan määrästä laittaa fariinisokerina)
3 munaa (munilla on väliä, mieluummin luomua)
3 dl jauhoja
1 1/2 tl vaniljasokeria (sellaista, jossa on aitoa vaniljaa)
1 tl leivinjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3 omenaa (jos omput ovat kovin pieniä, niin voi laittaa 1-2 lisää)
korppujauhoja
Sekoita sokeri ja sula rasva. Lisää munat yksitellen ja vatkaa samalla. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paloittele omput ja lisää sekaan. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa noin 50 minuuttia.
Riitta
edit 5.9.2014: Ohjeeseen lisätty 1 tl leivinjauhetta. Tarkkaavainen lukijamme huomasi leivinjauheen puuttumisen reseptistä, vaikka tokihan sitä siihen on aina laitettu.
edit 5.9.2014: Ohjeeseen lisätty 1 tl leivinjauhetta. Tarkkaavainen lukijamme huomasi leivinjauheen puuttumisen reseptistä, vaikka tokihan sitä siihen on aina laitettu.
Upea blogin aloitus. Onnea matkaan. Aion ryhtyä lukijaksi!!
VastaaPoistaSuu vettyy kun tätä lukee! Pitääkin ruveta heti keittämään omenasosetta, eilen hain cittarista kotimaisia omenoita pari kiloa soseentekoa varten. :)
VastaaPoistaOlen muuten tehnyt tällä reseptillä meidän omista omenoista piirakkaa kahvilaan :)
VastaaPoistaKiva kuulla :) Onnea kahvilalle, se näyttää kuvissa niin hienolta! - Riitta
VastaaPoistaHOOOOOI reseptistä on jäänyt pois 1 tl leivinjauhetta
VastaaPoistaNo hitsiläinen, tokihan taikinaan leivinjauhetta tulee, pitääpä lisätä tekstiin. Kiitos huomiosta! - Riitta
VastaaPoista