sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Kaneli-omenan kaipuu


Kaneli-omena, ei tosin mummolasta, vaan Hakaniemen kauppahallista.
Täydellinen syksyn hetki on se, kun poimii juuri kostealle ruoholle pudonneen kypsän ja hiukan viileän Kaneli-omenan, pyyhkäisee sen pinnalta ylimääräisen kosteuden anorakin hihaan, haukkaa ja kuulee omenan tirskahtavan mehukkaasti hampaiden välissä. Suu täyttyy makeasta ja hapokkaasta hedelmästä. Muistikuva on lapsuudesta, syyskuisista viikonlopuista mummolassa, jossa pihan paras omenapuu oli Kaneli-omenapuu.
Kaneli-omenapuu oli istutettu hieman syrjään muista omppupuista ja viinimarjapensaista pihapiirin loivaan rinteeseen,  jossa se sai hyvin valoa. Satokauden alkuun ehti kuitenkin aina ensin Huvitus, kepoisa ja makea omena sekin. Sitten kypsyivätkin jo Kaneli ja sen seuraksi punainen ystävä Bergius, Lobo ja Sokerimiron, äitini lempiomena, minun suussani sen makeus on aina tuntunut aavistuksen liian imelältä. Myöhäisin kaikista, Antonovka, jatkoi satoa talven kynnykselle asti.

”Omenat poimitaan maasta, ei puusta. Maahan jo pudonnut omena on kypsä.” Näin opastettiin mummolassa lapsia omenien poiminnassa. Eno ravisteli varovaisesti puita ja ruohikolle putoilevat omenat poimittiin hellästi talteen keruuämpäreihin ja -koreihin, ettei kuhmuja tulisi yhtään ylimääräistä.

Omenan- ja makeanhimoon kelpo omppukakun ohje, joka on Anna-Leena Härkösen teoksesta Sopan syvin olemus (2000). Huomautukset suluissa ovat omiani. Maistuu teen tai kahvin kera, kakkupalan päälle vaniljakastiketta. Jokainen oman makunsa mukaan, mutta itse lorautan tassille siekailematta niin paljon vaniljakastiketta, että kakkupala suorastaan ui valkoisessa lätäkössä.
Omenakakku

200 gr margariinia (tykkään enemmän voista)
2 dl sokeria (hyvää tulee myös, jos osan määrästä laittaa fariinisokerina)
3 munaa (munilla on väliä, mieluummin luomua)
3 dl jauhoja
1 1/2 tl vaniljasokeria (sellaista, jossa on aitoa vaniljaa)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3 omenaa (jos omput ovat kovin pieniä, niin voi laittaa 1-2 lisää)
korppujauhoja
Sekoita sokeri ja sula rasva. Lisää munat yksitellen ja vatkaa samalla. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paloittele omput ja lisää sekaan. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa noin 50 minuuttia.

Riitta

edit 5.9.2014: Ohjeeseen lisätty 1 tl leivinjauhetta. Tarkkaavainen lukijamme huomasi leivinjauheen puuttumisen reseptistä, vaikka tokihan sitä siihen on aina laitettu.

6 kommenttia:

 1. Upea blogin aloitus. Onnea matkaan. Aion ryhtyä lukijaksi!!

  VastaaPoista
 2. Suu vettyy kun tätä lukee! Pitääkin ruveta heti keittämään omenasosetta, eilen hain cittarista kotimaisia omenoita pari kiloa soseentekoa varten. :)

  VastaaPoista
 3. Olen muuten tehnyt tällä reseptillä meidän omista omenoista piirakkaa kahvilaan :)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla :) Onnea kahvilalle, se näyttää kuvissa niin hienolta! - Riitta

  VastaaPoista
 5. HOOOOOI reseptistä on jäänyt pois 1 tl leivinjauhetta

  VastaaPoista
 6. No hitsiläinen, tokihan taikinaan leivinjauhetta tulee, pitääpä lisätä tekstiin. Kiitos huomiosta! - Riitta

  VastaaPoista