sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Nyhtöpossun kielenhuoltoa

Menneellä viikolla osa suomalaisista sydämistyi, kun suomen kielen lautakunta hyväksyi kirjoitetussa tekstissä ilmaisun ”alkaa tekemään” -muodon ”alkaa tehdä” rinnalle. Yllättävän moni, joiden otsasuoni päätöksestä ratkesi, ei huomannut, että lautakunta ei kieltänyt käyttämästä ”alkaa tehdä” -ilmaisua...

Ruokateksteissäkin on muutamia ilmaisuja ja ruokanimiä, jotka ärsyttävät, vaikka uskon ymmärtäväni niiden logiikan. Näitä ovat muun muassa muutamat nyhtöpossu-ruuat.

Pidän nyhtöpossu-sanaa aivan verrattomana englanninkielisen pulled pork -termin suomalaisena vastineena. Olen toki huomannut, että joillekin pullahtaa pukama heti, kun vieraskieliselle sapuskalle annetaan suomenkielinen nimi. Niin kivuliaita voivat olla kieliasiat.

Niin, ne nyhtöpossu-alkuiset ruuat. Minua ärsyttävät sellaiset ruokanimet kuin ”nyhtöpossu- hot dog” tai nyhtöpossuhampurilainen”, siis silloin, kun edellisessä ei ole nyhtöpossun lisäksi nakkia tai jälkimmäisessä ei ole nyhtöpossun lisäksi jauhelihapihviä.

Kas kun on niin, että hot dogin hot dog on se nakki. Ja hampurilaisen hamburger on se ”nyhtöpossuhampurilaisesta” pois jätetty pihvi. Ilman nakkia tai pihviä et tarjoa hodaria tai hampurilaista, vaan nyhtöpossusämpylää joko pitkulaisella tai pyöreällä sämpylällä. Sekosuomeksi: tarjoat nyhtöpossusänväriä.

Nyhtöpossua ja hapankaalia pitkulaisessa sämpylässä®
Tero

3 kommenttia:

 1. Tai sänäri, niin kuin meillä ravintolassa sanotaan. Rimmaa kivasti genarin, enarin ja orderin kanssa. :)

  VastaaPoista
 2. Joka alalla on oma slanginsa, joka luo yhteenkuuluvuutta ja joskus helpottaa ymmärtämään ammattikieltä myös muilla kielillä. Minäkin käyn välillä skriinauksissa :)
  Tero

  VastaaPoista
 3. Mie taas en voi sietää tuota sanaa yhtään :D Nyhtöpossu, riivitty - särähtää samalla tapaa, kuin Tomi duunaa vähän dinnerii. Mut mä olenkin vähän kaikkea vastaan ja pääasia on, että jengi tekee hyvää ruokaa! Tosin eipä mulla ole parempaakaan ehdotusta :D

  VastaaPoista