tiistai 20. syyskuuta 2011

Sedän tekemää ruokaa tätien reseptillä – maksalaatikko

Hesari heitti aamutuimaan haasteen. Kukaan ei kuulemma tee itse maksalaatikkoa, vaan syö suomalaisen valmisruokateollisuuden suurinta menestystuotetta, valmista maksalaatikkoa.

Vilkaisin aamulla lehden luettuani Maija keittää kotona -opusta (Alli Oksanen – Liisa Harmio, 4. Painos 1965). Painoin jotakuinkin mieleen maksalaatikon vaatimat ainesosat.

Maija hurvittelee mausteilla. Yksi valkopippuri!
Töistä kotiin kaupan kautta, muistelin, että kaapeista ei löydy laktoositonta kulutusmaitoa, rusinoita eikä maksaa. Ne ostin. Hakaniemen hallista sattui löytymään valmiiksi jauhettua maksaa, joten jauhamisen vaivaakaan ei tarvinnut nähdä.

Maksalaatikko (Maijan mukaan)

2 dl puuroriisiä
4 dl vettä
6 dl kulutusmaitoa
1 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
2–3 rkl tummaa siirappia
½ rkl suolaa
1 hienonnettu valkopippuri (ihan totta!)
¼ tl kuivattua meiramia
1 dl rusinoita
250 g jauhettua naudan maksaa
1 kananmuna
Voita vuoan voiteluun sekä maksalaatikon pinnalle
Korppujauhoja maksalaatikon pinnalle

Maksalaatikko matkalla uuniin.
Keitä puuro, riisin ei tarvitse tulla aivan kypsäksi. Paista sipuli voissa. Sekoita kaikki ainekset ja mätkäise voilla voideltuun vuokaan. Korppujauhoja päälle sekä voinokareita. 200 asteiseen uuniin tunniksi.

Kuumankostean minä tunsin maksalaatikon...
Siinä se. Nautitaan voisulan kera.

En ole varmaankaan kymmeneen vuoteen maistanut kaupan maksalaatikkoa, joten en pysty tekemään vertailua. Tämä laatikko ainakin oli hyvää.

Tero

6 kommenttia:

  1. Kiitos, Tero!

    Minä en edes muista, milloin (jos koskaan?) olen syönyt kaupan maksalaatikkoa. Muistan kuitenkin lapsena tykänneeni äidin tekemästä maksalaatikosta, siispä olen todella kiitollinen sinulle, Tero, että jaoit tämän kanssanne. Meilläkin saadaan vielä tämän vuoden aikana ainakin kerran kotitekoista maksalaatikkoa :)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla. Itsekin hämmästelin, miten hyvää tämä maksalaatikko oli. Luullakseni valkopippurin voi aivan hyvin jättää poiskin :)

    Tero

    VastaaPoista
  3. Heh, itse ajattelin aivan samaa luettuani tänpäiväisen hesarin eli että pitäisipä tehdä maksalaatikkoa kerrankin itse, kun en koskaan sitä kaupastakaan osta. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  4. Ja vielä sanotaan, ettei kukaan lue enää lehtiä :)
    Tero

    VastaaPoista
  5. Teidän keittiössänne tehdään jatkuvalla syötöllä meikäläisen herkkuruokia! Saanko mä muuttaa teille asumaan?

    VastaaPoista
  6. Meidän perheen naiskiintiö on täynnä ja toivon, että myös mieskiintiö. Muuten kyllä :)
    Tero

    VastaaPoista