perjantai 30. syyskuuta 2011

Pentelöidyt karitsan munuaiset

Sain mukavilta karitsakauppiailta puolikkaan karitsan. Kaupanpäällisiksi pätkähti melkoinen kasa karitsan munuaisia, mistä iso kiitos.

Vaikka pidän munuaisista, en ole kovin kokenut munuaiskokkaaja. Muutamia kuukausia sitten tein liekitettyjä lampaan munuaisia, mutta silloinen kauppias Hakaniemen kauppahallista myi vettyneitä, löllöjä munuaisia ja annoksesta tuli niin törkeän näköinen – olkoonkin maukas – etten viitsinyt niistä blogata.

Tällä kertaa hain helppoa, varmasti maukasta reseptiä ja siltä vaikuttava resepti internetin ihmeellisestä maailmasta löytyikin, Deviled Lamb Kidneys, jota mukailin sen mukaan, mitä aineksia kotikyökistä löytyi.

Nämä munuaiset eivät ollet löllöjä.

Ruoka onnistui periaatteessa ihan hyvin, mutta grillivastuksen alla munuaisten kypsyyden säätely on hieman hankalaa. Varoin ehkä liikaakin kuivattamasta munuaisia ja osa niistä jäi liian raaoiksi. Turhan vähäsuolaistakin tuli, mutta onneksi sormisuola on olemassa.

Munuaisista valunut liemi oli loistavaa! Munuaisista tihkunut rubiininpunainen neste yhdistettynä voihin, valkosipuliin, dijon-sinappiin ja portviiniin oli aivan jumalaista paahtoleivän kanssa. Taisi tapahtua karjalanpaistiefekti: lihat eivät karjalanpaistissa yleensä ole kovin kummoisia, mutta liemi on taivaallista.

Pentelöidyt karitsan munuaiset (mukailtu täältä)
Karitsan tai lampaan munuaisia
100 g voita
50 g pieneksi silputtua sipulia
2 tl dijon-sinappia
2 rkl portviiniä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
pippuria myllystä
Tabasco-kastiketta maun mukaan (reipas ravistus, kenties)
Reipas kasa tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa (aika reippaalla kädellä)

Puolita munuaiset. Poista niiden vaalea kova rasvaydin, jos ahkera munuaisen pureskelu ahdistaa – minä jätin valitettavasti tämän laiskuuttani tekemättä. Kannattaa askarrella.

Asettele munuaiset tasainen leikkauspuoli ylöspäin voilla voideltuun uunivuokaan. Laita uuni lämpenemään täyteen kuumuuteen (meillä 275°). Pippuroi munuaiset.

Munuaiset matkalla grillivastuksen alle.
Sekoita huoneenlämpöinen voi kaikkiin muihin aineksiin. Kun uuni on lämmennyt täyteen kuumuuteen, levittele voi-mausteseos munuaisten päälle.

Laita uunin grillivastus täysille. Paahda munuaisia grillivastuksen alla uunin yläosassa 10–15 minuuttia, kunnes munuaiset ovat kypsiä, mutteivät kuivia. Valele munuaiset vuokaan valuneella ylimaallisella liemellä. Pippuroi ja laita annoksen päälle tuoretta persiljaa. Nauti hyvän paahdetun leivän kera.

Aaaaah, lientä!

Munuaisia on niin paljon, etten jaksanut ihan kaikkia syödä, mutta kaikki liemi upposi kitusiin paahdetulla leivällä pyyhkien. Maltoin mieleni, enkä nuollut vuokaa.

Munuaisannos - anuaismunnos.

Munuaiset ovat sillä tavalla tarkkaa syötävää, että kylmänä ne eivät mielestäni maistu kovin hyvälle, niiden pitää olla kuumia. Annoslautanen kannattaa lämmittää etukäteen.

Ehkä ensi kerralla kuitenkin liekitän taas munuaiset Jallulla. Tai sitten teen lapsuuden herkkuruokaa, eli munuaisia ruskeassa kastikkeessa.

Tero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti