Tästä se ragù lähtee. |
70-lukulainen spagetti tarkoitti spagettipastan nauttimista ketsuppisella jauhelihakastikkeella. Mausteina oli vain sipulia, maustepippuria, lihaliemikuutio ja julmetusti ketsuppia. Ja silti se oli aivan käsittämättömän hyvää ruokaa, jota vaadin äitiä valmistamaan aina kun mielipidettä ruuasta satuttiin kysymään.
Aikaa myöten tällaista kastiketta pastan kanssa tarjottuna ryhdyttiin kutsumaan bologneseksi. Tällä nimellä saatettiin tarjota, ja tarjotaan edelleenkin, etenkin joukkoruokailuissa, melkein millaista tahansa jauhelihakastiketta liisteriksi keitetyn pastan kanssa.
Nykyisen ruokahifistelijän tunnistaa siitä, että hän kutsuu bolognesea ragùksi. Ragù on bolognalaisen lihakastikkeen paikallinen nimi. Ja hifistelijä tietenkin tietää, etteivät bolognalaiset missään tapauksessa syö kastikettaan spagetin kanssa vaan kotitekoisen tagliatellen tai rigatonin, conchiglien tai fusillin kanssa. Myös tortellinin kanssa lihapuuro maistuu ja se on myös olennainen lasagnen ainesosa.
Vaikka ragù on tapana tehdä raavaasta ja rasvaa tuovasta porsaasta, päätin käyttää lihapuurooni erinomaista karitsan jauhelihaa Villa Laurilasta. Kiitokset karitsan kasvattajille, että minut on päästetty eksklusiiviseen liharinkiin mukaan.
Maito kiehuu |
Karitsa-ragù
Viiniä, malja marttyyreille! |
Tomaattia soossiin. |
3 dl kuutioitua sipulia
3 dl kuutioitua porkkanaa
3 dl kuutioitua varsiselleriä
2 dl öljyä
2 rkl voita
700 g karitsanjauhelihaa
5 dl maitoa (mieluiten punaisesta purkista)
5 dl kuivaa valkoviiniä
2 prk säilyketomaatteja (valuta neste pois)
- suolaa, mustapippuria, muskottia, parmesaania
1. Kuullota sipulia kunnes se on läpikuultavaa. Lisää porkkana ja selleri. Kuullottele niitäkin parisen minuuttia.
2. Lisää liha, reipas ripaus suolaa ja pyöräytä myllystä reilunpuoleisesti pippuria. Lihaa ei ole tarkoitus ruskistaa, vaan paistella siitä kevyesti raaka punaisuus pois. Jauhelihan voi jättää varsin isoiksi kokkareiksi.
3. Lisää maito, muutama raastaisu muskottia, sekoita ja keitä maito pois.
4. Lisää viini, sekoita ja keitä viini pois.
5. Lisää tomaatit, sekoita ja laske lämpö mahdollisimman alhaiseksi, kuitenkin niin, että kastike edelleen kiehuu hissukseen.
6. Keitä kastiketta vähintään kolme tuntia. Kastike on valmista, kun lähes kaikki neste on haihtunut ja rasva on erottunut kastikkeesta. Tarkista suola ja lisää sitä tarpeen vaatiessa.
7. Lisää kastikkeeseen voi ja sekoita kastike pastaan. Parmesaania päälle.
Karitsa-ragù fusillilla. |
Eipä silti, mahtavan makuista oli karitsa-ragù valkoviinilläkin.
Tero
Oi kiesus. Pakko kokeilla. Kuulostaa käsittämättömän hyvältä, minullakin on tuon soosin kanssa pinttyneet tavat, aina punkku ja rutosti tomaattia. (sitä hyvää kirsikkatomaattisäilykettä ku ei saa kuin yhdestä kaupasta täällä perähikiällä)
VastaaPoistaHei hyvää joulua heille :D
Hyvä joulut myös sinne.
VastaaPoistaVinkkaa joskus mikä kirsikkatomaattisäilyke on hyvä. Pitää testata.
Tero
Herkulta kuulostaa. Mun suosikkitomaattisäilykkeet on Mutti-merkkisiä. Ihme ja kumma, jopa lähi-Alepa pitää niitä hyllyssään. Mutta minuakin kiinnostaa hyvä kirsikkatomaattisäilyke jos muitakin löytyy kuin Muttia!
VastaaPoistaTerve Tero!
VastaaPoistaTätä pitää kokeilla, kun olemme päässeet eksklusiiviseen R. Hakosen piiriin ja torstaina pakastin puolikkaan karitsan, mm. 3,5 kg herkullista jauhelihaa (tänään söimme kreikkalaisia lihapullia).
Terveisiä Jojensuusta!
Tarja
Mainiota! Suosittelen punaviinin käyttöä valkkarin sijaan.
VastaaPoistaTero