lauantai 16. marraskuuta 2013

Helpot uppomunat

Uppomunien valmistamiseen liittyy monien mielestä niin paljon jännittämistä, että niitä keitellään jopa tuorekelmussa. Kelmumunista tulee kiistämättä nättejä nyyttejä.

Uppomuna tummapaahtoisella.
Helpointa kananmunan hauduttaminen on tarkkaan lämpösäädellyssä vedessä omassa kuoressaan, mutta kuoretta haudutettu varsinainen uppomuna on vähintäänkin esteettisesti eri asia. Ilman uppomunaa ja hollandaisekastiketta yhdysvaltalainen mestarien aamiainen Eggs Benedict ei ole Eggs Benedict.

Törmäsin Youtubessa America's Test Kitchenin esittelemään uppomunien haudutustekniikkaan, joka on kehitetty ammattikeittiöitä varten. Ravintolakeittiöissä on pakko tehdä uppomunia nopeasti, paljon ja annosten on valmistuttava samanaikaisesti. Ammattikeittiössä ei ole välttämättä aina aikaa pistää kierrettä kattilaan ja keitellä munia varsinkaan yksitellen. Reseptiä oli pakko kokeilla, näytti helpolta ja hauskalta.

Helpot uppomunat America's Test Kitchenin tapaan
n. 2,5 l vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
4 kananmunaaKeitä laakeassa paistokasarissa tai paistinpannussa noin 2,5 litraa vettä, johon olet lisännyt kaksi ruokalusikallista väkiviinaetikkaa ja teelusikallisen suolaa. Minulla oli käytettävissä 26 senttiä halkaisijaltaan oleva korkeareunainen paistokasari.

Sillä aikaa kun vesi hankkiutuu kiehumispisteeseen, särje neljä kananmunaa teekuppeihin, kaksi kuhunkin.

Kun vesi kiehuu, siirrä kasari pois kuumalta levyltä. Kippaa munat kupeista veteen: laske teekupit veteen niin, että ne hiemen hörppäävät kiehuvan kuumaa vettä ja kaada munat samalla nopeasti veteen. Laita kansi kasarin päälle ja odota viisi minuuttia munien kypsymistä.

Viiden minuutin päästä voit nostaa munat varovasti reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivahtamaan. Siisti uppomunasta ennen annoksen tekemistä mahdolliset ylimääräiset ja epämääräiset valkuaisrihmat ja ulokkeet.


Nautin uppomunat voilla voidellun paahtoleivän päällä – kuten videolta näkyy, paahtiksen paahto oli varsin tummapaahtoista, mutta onneksi leipä ei palanut. Maistui mahtavalta.

Uppomunan keltuainen oli juoksevaa, niin kuin pitääkin. Valkuainen jäin sen verran pehmeäksi, että uppomunien nostamisessa kasarista piti olla erittäin varovainen, ettei uppis hajoa käsiin. America's Test Kitchenin reseptivideossa käytetty pannu oli hieman suurempi (30 cm) kuin minun käyttämäni. Suurempi vesimassa saattaa pysyä pidempään kuumana, mikä voi kypsentää viiden minuutin haudutusajassa munat jämäkämmiksi.

Reseptin ehdottoman hyviä puolia on se, että kananmunat lasketaan veteen joka ei kiehu ja että munia voi valmistaa kerralla enemmän, edes neljään ei tarvitse tyytyä. Kiehuvaan veteen laitettaessa valkuaiset saattavat levitä ympäriinsä.

Etikka, jota käytetään uppomunan keitinvedessä nopeuttamaan valkuaisen hyytymistä, ei näin vähäisessä määrin käytettynä maistunut lainkaan, eikä tässä reseptissä ainakaan etikan takia munia tarvitse huuhdella keittämisen jälkeen.

Tero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti