tiistai 5. helmikuuta 2013

Fiiniä joukkoruokailua

Osallistuin viime sunnuntaina kolmen ruokalajin illalliseen 592 muun ihmisen kanssa.

Lähes kuudensadan ihmisen ruokkiminen vaatii melkoista logistista ammattitaitoa. Ruuan saapuminen ei saa kestää loputtomasti ja ruuan pitää olla – etenkin glamouria tavoittelevassa tilaisuudessa – hyvää ja ehkä näyttävääkin.

Elokuvateemaiset menut.
Aikaisemmista joukkoruokailukokemuksista viisastuneena kävin tankkaamassa illallispäivänä Pelmenit-ravintolassa. Kolmen ruokalajin joukkoruokailu nimittäin kestää pitkää ja kun kyse on vähän fiinimmästä ruokahetkestä, kärsivät tavallisesti aterioinnin tankkausominaisuudet. Mikä maussa voitetaan, täyttävyydessä hävitään.

Illan menusta oli valittavana kasvis- tai lihavaihoehto. Päädyin lihaan.

Illallistaminen fiinisti valtavassa joukossa on aivan erilaista kuin missään ravintolassa. Tämä näkyy väistämättä ruuassa ja myös tarjoilussa: illallistajia palveli armeija tarjoilijoita. Jo pelkästään lautasten vaihtaminen annosten välillä valtava, mutta hyvin sujuva operaatio.

Alkuruoka: "1904 filmikela 2013" - liha.

Ruokailu kesti kaksi tuntia. Alkuruoka saapui noin klo 17.30 ja viimeiset nuoleskelivat jälkkärirasioitaan ja ryystivät kahvia tv-lähetyksen alkaessa klo 19.30.  Santsikupit imaistiin ensimmäisellä mainoskatkolla.

Pääruoka: "1944 Jussi 2013" - liha.
Operaation uskomattomaan laajuuteen nähden ruoka oli hyvää ja tarjoilu olosuhteisiin nähden nopeaa. Ilmo (ilmakuivattu sika) on myrkkysuolaista – varoitukseksi, jollei joku sitä vielä tiedä – katsokaapa kaupassa niitä suolarakeita viipaleiden pinnalla. Jälkiruoka oli maukkaan lisäksi suorastaan hauska: pannacotta tarjoiltiin rasiassa, jonka kannen sisäpuolelle oli hyydytetty hyytelöä.

Jälkiruoka: "Tribute to Aili Ansa Inkeri".
Tarjoiluarmeijan liikuttelusta ja sapuskoista vastasi Capital Catering.

Syöneenä voi seurata vaikka palkintojen jakoa.

Tero

5 kommenttia:

  1. Onpa harvinaisen fiksu menu, kun kasvispuoli on lähes identtinen lihamenun kanssa! Ettei ole sitä, että kunnon ruoka tehdään lihansyöjille ja veget saavat jotain herne-maissi-paprikaa.

    VastaaPoista
  2. Juuri näin. Mainiosti oli otettu - ainakin nämä kaksi - ruokavaliota huomioon.
    Tero

    VastaaPoista
  3. Voin kuvitella, että yksi joukkoruokailun järjestämisen vaikeuksista on se, että miten voidaan asiallisesti ottaa huomioon lukuisat erilaiset ruokavaliot.

    Tero

    VastaaPoista