lauantai 9. kesäkuuta 2012

Parsaa vakuumissa (ei kuulosta herkulliselta mutta on)

Mainio Molekyyligastronomiablogi päätti kevätkautensa testiraportit parsaan. Molekyyligastronomia-klubissa selvitettiin, säilyykö parsan maku paremmin vedessä vai rasvassa kypsennettynä.

Satumarjan parsaa.
Koeasetelmasta puuttui sous vide -kypsennys, mikä sai kaivamaan kaapista sirkulaattorin esille. Parsaa ei ole tullutkaan aikaisemmin vakuumikypsennettyä.

Mg-blogin edellisessä postauksessa mainittiin Thomas Kellerin kypsentävän parsansa vakuumissa maidon kanssa. Päätin kuitenkin turvautua jo totuttuun tapaan voihin. Voikastikkeet ovat perinteisiä särpimiä parsalle.

Modernist Cuisinen keittiökäsikirjasta löytyi tankoparsalle vesihauteen lämpötila ja haudutusaika: 85 astetta ja viisitoista minuuttia.

Valkoinen parsa sous vide -menetelmällä
valkoista parsaa (käytin 8 kpl, noin 150 g)
sokeria 1 g (noin 1 ml - enemmän olisi tarvinnut)
normaalisuolaista voita 30 g
sormisuolaa

Poista parsan puumainen osa taittamalla parsa poikki. Parsan pitäisi napsahtaa katki nätisti puumaisen osan yläpuolelta.

Kuori parsa nupun alapuolelta. Vakumoi parsa sokerin ja normaalisuolaisen voin kanssa.

Vakumoitu parsa ja punakka käsi.
Hauduta pakettia 85-asteisessa vedessä 15 minuuttia. Nauti välittömästi sormisuolan kera. Käytä kastikkeena vakuumipakettiin sulanutta voita.

Parsan kypsyys oli mielestämme täydellinen. Sous vide -kasviskokeilujen perusteella tätä osasimme odottaa. Parsakattilaa ei todellakaan tarvitse ostaa, jos on hankkinut sous vide -välineistöä.

Täydelliseksi kypsynyttä parsaa voilla silattuna. Rinnalla Maldon-suolaa.
Sokeria oli vakuumipaketissa liian vähän. Parsan varren alapäässä oli karvautta jäljellä jonkin verran. Parsan nuppu oli erittäin maukas. Sokeria pitää silti laittaa pakettiin jatkossa enemmän.

Voin käyttöä kastikkeena heikensi se, että runsaasta voimäärästä johtuen pääsivät voin hera ja rasva erottumaan toisistaan. Kastike ei näyttänyt hyvältä, vaikka se voiteli parsat maukkaaksi.

Sous vide -parsa olisi varmasti erinomaista 64,5-asteisen kananmunan kanssa nautittuna.

Tero

Ps. Kaikki jotka käyttävät suomenkielisissä yhteyksissä kesäkurpitsasta nimeä zuccini, pitäisi selkäsaunottamisen sijaan pakottaa puhumaan parsasta asparagusina. Jo loppuisi zuccinista höpiseminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti