sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Ei kuituja ilman kermaa: porkkana- ja lanttulaatikot joulupöytään

Helsingin Sanomat tiesi kertoa, että laatikot, rosolli ja kinkku ovat kuuluneet meikäläisiin joulupöytiin jo 1800-luvulta lähtien. Eikä ihme, ovat helppoja tai melko helppoja tehdä, eikä esimerkiksi laatikoiden maku kärsi lämmittämisestä niiden muutaman pyhäpäivän aikana, jolloin jouluruokia tyypillisesti syödään.

Räätikkäloora menossa uunin lämpöön.
Meillä kullakin taitaa olla omat suosikkimme jouluruoissa. Ja on kai niitäkin, joille nk. perinteiset jouluruoat eivät maistu ollenkaan. Omat kolme suosikkiani yli muiden ovat: imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko ja rosolli (ilman silliä). Imellettyä perunalaatikkoa en harmikseni ole saanut onnistumaan. Olen kokeillut pari kertaa, mutta tyrinyt surkeasti. Vertailukohtana on tietysti äidin valmistama imelletty perunalaatikko. Bravuurinumero, joka onnistuu häneltä loistavasti joka kerta.



Töitä hyvälle veitselle.
Porkkanalaatikosta minäkin saan aina hyvää. Se on muuten ehkä yksi lempeimmistä jouluajan ruokalajeista, sellainen turvaruoka, johon toki sopii turvautua muinakin aikoina. Olen vuosien aikana kokeillut muutamiakin eri muunnelmia porkkanalaatikosta, mutta aina palannut äidiltäni saamaan ohjeeseen. Mistä hän sen lienee napannut, en tiedä. Omaani taidan kuitenkin raastaa muskottipähkinää enemmän kuin äitini.

Lisää töitä hyvälle veitselle.
Lanttulaatikko on minulle pulmallinen, vaikka lantut sinänsä maistuvat. Haluaisin pitää lanttulaatikosta enemmän, mutta maistelemani variaatiot ovat tavallisesti olleet tasoa ”ihan hyvää”, mutta eivät yhtään sen enempää. Siksipä itse on tullut tehtyä lanttulaatikkoa vain kerran pari aikaisemmin. Nyt kumminkin ajattelin laittaa lanttulaatikontekotaitoni koetukselle. Avuksi otin isältä minulle perintönä jääneen Keittotieto-sarjan (2. painos, 1977) osan ”kasvisruoat ja kastikkeet”. 





Porkkanalaatikko paistoa vaille valmis.
Porkkanalaatikko äidiltä saadulla ohjeella


1 kg porkkanoita
vettä, ripaus suolaa
1–2 dl keitettyä riisiä
3 dl maitoa, kermamaitoa tai kermaa
2 kananmunaa
1–2 tl muskottipähkinää (oman maun mukaan!)
1–2 rkl siirappia
1 tl suolaa
(valko- tai mustapippuria halutessasi)
pinnalle korppujauhoja ja voinokareita



Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä kypsiksi mahdollisimman niukassa suolalla maustetussa vedessä, niin että vesi juuri ja juuri peittää porkkananpalat. Valuta ja soseuta porkkana. Lisää muut ainekset. Muskottipähkinän raastan aina itse. Näin saa voimakkaan ja freesimmän säväyksen. Käytän aina joko kermamaitoa ja kermaa, en koskaan pelkkää maitoa. Täyteläisyys makuun tulee rasvasta, niinpä kerma on paikallaan.

Maistiainen porkkanalaatikosta äidin tekemän puolukkahillon kera. Jam.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita. Kypsennä laatikkoa uunissa noin tunnin ajan.

Sauvasekoitin on kätevä porkkanoiden ja lanttujen survomiseen.
Lanttulaatikko mukailtuna isältä saadun keittokirjan mukaan
350–400 g lanttua kuorittuna
Vettä, suolaa
½ dl korppujauhoa
½ dl kermaa
lanttujen keitinvettä
1 rkl siirappia
1–2 ml inkivääriä (maustemittaa)
1–2 ml valkopippuria
1–2 ml raastettua muskottipähkinää
hieman suolaa
laatikon pinnalle korppujauhoja ja voinokareita

Huom! Tästä annoksesta tulee neljä pientä noin 1 dl:n vetoista annosvuokaa. Huomioi myös, että kaikki mitat ovat ohjeellisia noin-mittoja. Voit tehdä ja maustaa oman makusi mukaan.

Pane kiehumaan suolalla maustettua vettä ja uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ja kuori lantut. Lohko paloiksi ja keitä kypsiksi. Valuta ja ota talteen hieman keitinvettä. Survo lantut ja annat seoksen hieman jäähtyä.

Sekoita lanttusurvokseen korppujauhot, kerma, siirappi ja mausteet. Lisää mausteet vaiheittain ja maista välillä. Lisää mausteita sen verran, kuin omaan suuhun maistuu hyvältä – älä enempää äläkä vähempää. Lisää keitinvettä sen verran, että seos muistuttaa enemmän löysähköä massaa kuin tahnaa. Kaada seos pieneen uunivuokaan tai annosvuokiin. Ripottele päälle korppujauhoa ja voinokareita. Paista uunissa. Paistoaika annosvuoissa noin 40–45 minuuttia. Jos laitat laatikkomassan yhteen isompaan vuokaan, niin paistoaika pidempi, noin tunnin.

Käytin muuten kokonaista valkopippuria. Laitoin kokonaisia valkopippureita pieneen muovipussiin ja paukutin ne muhjuksi piirakkapulikalla. Näin sain pippureista hieman rakeista jauhetta, ei hienoa jauhetta eikä murskaa, vaan siltä väliltä. Kuten porkkanalaatikkoonkin, niin myös tähän raastoin muskottipähkinän itse. Niin vain tulee parempaa.

Lanttulaatikko, joka onnistui sikamaisen hyvin. Jam jam.
Porkkanalaatikosta tuli – kuten aina ennenkin – täyteläistä ja pehmeän makuista. Luottoruoka parhaimmillaan. Lanttulaatikko pääsi yllättämään hulppean iloisesti. Maku oli niin kohdillaan, että vot! Minusta taisi tulla lanttulaatikkokäännynnäinen. Onpa erinomainen jouluruoka tuo mausteinen lanttulaatikko. Saa kaiken hyvän, kuidut ja kerman.

Riitta

9 kommenttia:

  1. Lanttulaatikko varsinkin näyttää niin maistuvalta että tässä ähkyssäkin tekis mieli maistaa. Mukavaa joulunjatkoa, Suski

    VastaaPoista
  2. Hei! Jouluähky on kyllä täälläkin, eikä vähiten laatikoiden syönnistä ;) Ihme juttu, miten sitä voi vatsa vetää suupalan toisensa jälkeen, vaikka tuntuu kupu kuinka täydeltä. Hyvää joulun jatkoa sinullekin! - Riitta

    VastaaPoista
  3. Noin yleisesti lanttulaatikko on suunmukaisia makuja tarjoavaa, mutta näin vanhemmiten alkaa kaipaamaan suuntuntumaa. The plain lanttulaatikko ei anna mitään vastinetta tähän ja tuntuu vähän babyfoodilta. Muutaman vuoden olen omat lanttulaatikkoni skipannut hunajalla ja valkosipulilla haudutetuilla lanttukuutiolla: lanttukuutioita kuullotetaan pienissä erissä valkosipulin ja reilun voin kanssa pannulla. Uunivuokaan sekoitetaan kuullotetut lanttukuutiot, suola, hunaja ja vesi. Kypsennetään 200-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Lopputulos on aikalailla lanttulaatikon makumaailmasta - joskin suuntuntumaa jää kuutioiden muodosta. Yllätyin, kun kokeilin ensimmäistä kertaa!

    VastaaPoista
  4. Onneksi joulupöydän anti ei koostu pelkästään laatikoista, vaan tarjolla on paljon muutakin, monia erilaisia tekstuureja! Pelkkien laatikoiden syöminen tuntuisi varmaan liian soseiselta. Teimme tänäkin vuonna myös paahdettuja uunijuureksia, krouveja paloja palsternakkaa ja porkkanoita sekä salottisipuleita. Palsternakkojen ja porkkanoiden kypsennys ensin sous vidella, sitten sipuleiden kanssa kevyt kuullotus pannulla, voita, öljyä, hunajaa, valkoviinia (myös sherry erinomaista tässä), rosmariinia, pippuria ja suolaa, sitten hetkeksi uuniin paahtumaan, niin tulee väriä pintaan. Napakoita ja todella hyviä!

    VastaaPoista
  5. Imelletty Lanttulaatikko jää makustelematta, kun sitä ei enään tehdä. En tunne ketään muuta tekijää.

    Imelletty lanttulaatikko

    2 kg lanttuja
    1 dl vehnäjauhoja
    0,5 l maitoa
    2 tl suolaa
    50-100 g voita

    Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

    Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

    Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

    Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

    Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.

    Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

    Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

    Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

    Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imellettyä lanttulaatikkoa voi maustaa ja muunnella samaan tapaan kuin tavallistakin lanttulaatikkoa. Siirappia voi vähentää tai jättää kokonaan pois.

      Poista
  6. Hieman vajaaksi jää imelletyn lanttulaatikon imeltäminen. Teen soseen hiukan notkeammaksi - vedellä tuntuu olevan imeltymistä edistävä vaikutus.
    Lisään jauhon 77 asteiseen soseeseen.
    Laitan soseen 70 asteiseen uuniin ja annan imeltyä yön yli.

    Myös naurislaatikko imeltyy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttulaatikko imelletään näin:
      Soseutetaan lanttu ja lisätään hiukan kuumaa vettä. Soseesta tulee helposti liian löysää velliä.
      Jäähdytetään sose 75-76 asteiseksi.
      Sose imellytetään 65-70 asteisessa sähkäölieden uunissa 2-4 tuntia. Pitempi imellyttämisaika haihduttaa makeuden, koska lantun niukka tärkkelys loppuu varsin nopeasti. 3 tunnin imeltymisaikakin riittää varsin hyvin ja usein noin 2 tuntia imellyttää riittävästi.

      Sama ilmiö on perunassakin, mutta perunan korkeasta tärkkelyspitoisuudesta jotuen se ei tule niin helposti ilmi kuin lantussa (ja nauriissa).

      Poista
  7. Imelletty nauris, nauris-lanttu ja lanttu

    Lanttulaatikon, naurislaatikon ja lanttu-naurislaatikon voi valmistaa myös imellettynä. Lantun ja nauriin imeltymistä tehostetaan lisäämällä sekaan hiukan perunaa. Imelletään niin kuin imelletty perunalaatikko imelletään.

    Ainekset:

    niukasti vettä kypsentämiseen, vesi jää soseeseen. Ollaan tarkkoja.
    2 kg nauriita tai lanttuja
    ½-1 kg perunoita.
    4-6 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa
    50-150 g voita tai vegaanimargariinii
    2-3 teelusikallista suolaa
    Voidaan maustaa samoin kuin lanttulaatikko tai naurislaatikko

    Pestään nauriit tai lantut ja perunat. Kuoritaan ja paloitellaan reiluiksi lohkoiksi kattilaan. Keitetään täysin kypsiksi erittäin niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan kuumina suoraan nuikkaan keittoveteen - vartioidaan että vesi ei pääse kuivumaan - huomioidaan että niukka keittovesi jää soseeseen. Suolaa ei lisätä keittoveteen. Suola haittaa tehokkaasti imeltymistä.

    Kuuma sose jäähdytetään 70-76 asteiseksi ja sekoitetaan muutaman kerran.

    Jauhot lisätään vähitellen ja sekoittaen 70-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Sekoitetaan tasaiseksi.

    Sosekattila laitetaan noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Imeltymistä voi seurata maistamalla.

    Lisätään noin 50-150 g voita tai kasvimargariinia ohuina siivuina sulamaan. Lisätään kermaa tai kasvisrasvapohjaista rasvasekoitetta -kaaurakermaa- niin että saadaan sakeahko, hiukan puuromainen sose. lisätään suolaa 2-3 teelusikallista.
    Lisätään halutut mausteet. Maustetaan lanttulaatikon mausteilla. Vai olisiko maustamatta paras.

    Laitetaan sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisätään pinnalle voinokareita tai margariininokareita ja jos halutaan, sirotellaan pinnalle korppujauhoa. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa, niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Kun paistetaan täysiä vuokia, saadaan mehevä imelletty laatikko. Vajaita laatikoita paistettaessa on myös kuivumis ja korppuuntumisen vaara.
    Imellettyä laatikkoa paistetaan noin 3 tuntia.
    **********************

    Laatikko voidaan samalla ohjeella valmistaa myös lanttu-nauris laatikoksi ja suhdetta voidaan vaihdella niin että nauris+lanttu = 2 kg

    VastaaPoista