lauantai 4. kesäkuuta 2011

Alkukesän herkku: uudet potut muna-voikastikkeella

Muinaisina aikoina, joskus viime vuosituhannella, kun Nokia vielä tunnettiin enemmän vessapaperista ja auton renkaista kuin kanniskeltavista puhelimista, tietäjätär Tuonosen Tarja taikoi maailmaani parhaimman uusien perunoiden lisäkkeen. Tätä kardiologin unelmakastiketta meillä tehdään useita kertoja kesässä. Uusien perunoiden kera se on kesäaterioiden klassikko: makunystyröille gurmeeta, mutta helppo tehdä vaikka mökkiolosuhteissa. Lautaselle voi vielä annostella silliä jos rasvakala maistuu.

Muna-voikastike, eräänlainen lämmin munavoi vaatii hyviä kananmunia – jos pidät huonoista, voit toki käyttää niitä.

Kesäruokien aatelia: uudet perunat muna-voikastikkeella.

Muna-voikastike
Keitettyjä kananmunia
Voita
Persiljaa
Suolaa ja mustapippuria

Pilko tai survo haarukalla keitetyt kananmunat. Pilkkomalla tulee nätimpää. Tai käytä munaleikkuria.

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, lisää siihen kananmunat ja runsaasti persiljaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Ainesosien määrässä luota makuusi. Jos voita on makuusi liian vähän, lisää sitä. Jos suolaa ja pippuria on liian vähän, lisää niitä.

Kastikkeen koko riippuu syöjien määrästä. Hyvä nyrkkisääntö lienee se, että jokaista ruokailijaa kohti käytetään kaksi keitettyä kananmunaa: suuriruokaisille enemmän. Meillä munia menee kahdelle hengelle yhdellä kerralla helposti 5–7.

Uudet perunat eivät kaipaa keitinveteen muuta kuin suolaa ja tuoretta tilliä. Heitä perunat kiehuvaan veteen ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi. Keittoaika riippuu tietysti perunoiden koosta.

Panamahattu päähän ja pottu suuhun. Se on kesä.

Tero

5 kommenttia:

 1. On taatusti hyvää! En olekaan koskaan tehnyt tällaista, vaan tehnyt sitä, oletettavasti perinteisempää, munavoikastiketta maidolla.

  VastaaPoista
 2. Voi olla, että maidotettu kastike on perinteisempää. Meillä kun on ollut niin kananmunat kuin voikin arvossaan. Jatkeita on käytetty kaikissa ruuissa. Hyvältä kuulostaa tuokin soosi.
  Tero

  VastaaPoista
 3. Meillä tehdään tällaista lisäkettä useinmiten grillatulle/savustetulle/paistetulle kalallle, vaan pääsee munavoikastike perunoidenkin kylkeen joskus. Meillä käytetyin kastike uusille perunoille on voi+(ruoka)kerma+kevätsipulia/vihreitä sipulin varsia+suolaa... eli epäterveellisempi versio maitoisesta versiosta... hyvää kaikki. Uudet perunat onkin vielä tältä kesältä korkkaamatta.

  VastaaPoista
 4. Hee,muistelen viime aikoina enimmäkseen käyttäneeni persiljan sijasta tilliä, ja ruohosipulia. Mutta ensi kerralla kokeilen megamixiä. eli kaikkia noita. Mistä saitte tähän aikaan kelvollisia uusia perunoita? Täällä kokeiltiin helatorstaina ruotsalaisia markettiperunoita, ja ne olivat sekä vetisiä että mauttomia.

  VastaaPoista
 5. Ostimme Hakaniemen torilta tanskalaisia uusia perunoita. Kotimaisiakin olisi ollut mutta tule tehtyä hätäpäisään vahinko-ostos :) Perunat olivat kyllä oikein hyviä.

  Tyly tosiasia on, ettei kunnollista uuden perunan makua ole kuin niissä perunoissa, jotka on nostettu suoraan pellosta kattilaan. Kaupunkilainen ei saa täydellisiä uusia perunoita, hyviä onneksi kuitenkin.

  Ja ainahan pottua voi fiksata kastikkeella :)
  Tero

  VastaaPoista