lauantai 26. maaliskuuta 2011

Kieli rullalla

Lapsena olin ruokamieltymyksiltäni omituinen. Kuten muutkin ikäiseni, suhtauduin toki ”normaalin” lapsen tavoin epäillen ruuassa näkyvään sipuliin tai sieniin, mutta jostain syystä muita lapsia yököttävät maksa, munuainen ja kieli maistuivat.

35 senttiä. Kalpene, Gene Simmons!

Kieli jakaa mielipiteitä. Latasin Facebook-profiiliini kuvan kattilassa lötköttävästä kielestä. Kommentteja sateli, kuten ”Apuaaaah! Mikä toi ON?”, ”Hyi helvata!” ja ”Yööök!”. Muutama kielenrakastajakin sentään kommentoi: ”Vaadin pian kutsua illalliselle perusoikeuksieni nimissä!” ja ”Jos kaikille "yök-apua" ihmisille ei kertois mitä ne syö kun tarjoot kieltä, pitäisivät sitä suurena herkkuna. Mikä se on :)”.

"Hyi helvata!"

No, myönnettäköön: näitä kommentteja kuvalla kerjäsinkin.

Blogasin taannoin kielivoileiväleivästä, johon käytin valmiiksi keitettyä kieltä. Painekattilan ostaminen innoitti kokeilemaan kielen keittämistä itse. Minullahan ei ole aikaa keittää kieltä kolmea tuntia…

Olen jo pitkään haaveillut tekeväni suolakieltä, siis corned tongueta, mutta vieläkään en jaksanut laittaa alulle 10 päivän suolausprojektia. Kielen keittoliemen mausteet kuitenkin nyysin juutalaisesta corned tongue -reseptistä.

Kielen hankin Hakkaraiselta Hakaniemen hallista. Kielen punnitseminen unohtui, mutta aika jötkäle se oli. Pituutta oli 35 senttiä ja melko lailla sitä sai väännellä, että sain sen mahtumaan painekattilaan.

Lämpimän kielen lisukkeeksi tein inkiväärimajoneesin ja seuraavana päivänä kylmän kielen kumppaniksi piparjuurella maustettua ranskankermaa. Loput kielestä menivät seuraavien päivien aikana voileipiin.

Keitetty kieli
½ tl kokonaisia maustepippureita
½ tl kokonaisia mustapippureita
2 tl kokonaisia korianterin siemeniä
1 tl sinapinsiemeniä (käytin mustia, muita kaapista löytynyt)
2 kuorittua valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
3 rkl karkeaa merisuolaa
2 litraa vettä (tai niin paljon, että kieli peittyy)

Keitin kieltä painekattilassa tunnin. Normikattilassa keittoaika lienee kolmen tunnin paikkeilla. Kun kieli on kypsä, poista kielestä nahka. Nauti kieli joko lämpimänä mieleisen kastikkeen kera tai kylmänä leikkeenä. Keittämisessä on tärkeitä keittää kieli kunnolla läpeensä kypsäksi. Sitkas ruhonosa vaatii pitkän keittoajan.


Tunti painekattilassa teki kielestä herkkua.

Inkiväärimajoneesi
1 keltuainen
10 ml vettä
10 ml valkoviinietikkaa
10 ml dijon-sinappia
n. 2,5 dl neutraalia ruokaöljyä
2 rkl hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria
sitruunamehua

Tee majoneesi. Ainesten on oltava huoneenlämpöisiä. Sekoita keltuainen, vesi, viinietikka ja sinappi. Lisää öljy tipoittain koko ajan vatkaten. Käytin maapähkinäöljyä, koska se on mauttomin kasvisöljy. Kun majoneesi on rakenteeltaan valmista, lisää suolaa, pippuria ja sitruunamehua maun mukaan. Raasta inkivääri ja lisää sitäkin maun mukaan.


Lämmintä kieltä inkiväärimajoneesilla. Aika porno...

Piparjuurella maustettu ranskankerma
Ranskankermaa
raastettua piparjuurta
Dijon-sinappia
suolaa
pippuria

Sekoita ainekset ranskankermaan makusi mukaan.


Kylmää, mutta maukasta kieltä piparjuurisella ranskankermalla.

Tero

4 kommenttia:

  1. Isä aina keitteli kieliä. Pitäisi varmaan kokeilla itsekin.

    t. Robi

    VastaaPoista
  2. Suosittelen. Helppoa kuin heinänteko ja halpaa kuin saippua.

    Tero

    VastaaPoista
  3. Kannuksessa kielten keitto meneillään. Paikallinen S-Marketti tilaa tarvittaessa Tammiselta Vantaalta, tiistaina pakattu kieli on torstaina haettavissa, takuuvarmasti tuoretta.
    Mausteeksi: Suola, sipuli, erilaiset pippurit, laakerinlehti, vain mielikuvitus on rajana. Eilistä ihanaa suppilovahverokeittoa jäi niin niukasti, vähän entraamalla teen siitä kastikkeen, pannulla kuullotetut sipulirenkaan, perunamuhennosta, kielen siivut somasti lautaselle, lisukkeeksi vaikka raikas puolukkasurvos. Täällä pyhäinpäivän aattona vesi kielellä ja ihanat tuoksut keittiössä, mikäs on tätä kirjoitellessa makusteleville humanisteille ja lähettää aurinkoisen aamun pakkasterveisiä -7.2 astetta


    VastaaPoista
  4. Aina minusta parasta lihaa on ollut, 1)naudan keitetyt munuaiset. 2) maksa,paistettuna.1/2 Kokemuksen myötä karitsan maksa, grillattuna Salvian ja valkosipulin kera.Naudan kieli,poron ja lampaan/ karitsan kieli.Sydän keitettynä. Oma kasvattamieni lampaiden liha ja sisäelimet parasta. Myös verestä tehdyt letut.

    VastaaPoista