lauantai 16. huhtikuuta 2011

Sipulikeitto tattiliemeen

Mielikuvani ranskalaisesta sipulikeitosta: ruskean täyteläistä, karamellisoituneiden sipulien runsas maku. Vaikka mielikuva on näin vahva ja nautinnollinen, sipulikeittoa tulee tehtyä harvoin – tai keittoja ylipäätään.

Sipulista soppaa.
Sipulikeiton reseptissä seurasin Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuuden -opusta. Ajattelin kuitenkin tällä kertaa olla mieliksi perheen lakto-ovolle ja tehdä sopasta kasvisversion. Mutta millä korvata kelvollisesti lihaliemi?

Liha- tai kanaliemen merkitys kaikissa sopissa ei suinkaan ole lihakeitto- tai kanakeittomaisuus, vaan tuoda makuun täyteläisyyttä ja korostaa pääraaka-ainetta. Runsas joukko kokkeja on sitä mieltä, että esimerkiksi sienikeitossa on pakko käyttää kanalientä tai maut eivät ole kohdallaan. Kasvissyöjien riemuksi mistään ravintolasta ei taida saada sienikeittoa muutoin kuin säälittä kasvisversioksi murjottuna…

Chez Jasun blogin kautta törmäsin Smitten Kitchenin sipulisoppareseptiin (Julian tietenkin), missä lihaliemen tilalle suositeltiin vegeille sienilientä. Testaamaan siis.

Sipulikeitto Julian tapaan (tattiliemellä)
600 g sipulia ohuina viipaleina
3 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
¼ tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 l kiehuvaa tattilientä (tai vahvaa lihalientä)
runsas dl kuvaa valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
3 rkl jaloviinaa (tai konjakkia)
Tummaksi paahdettua vaaleaa leipää
Juustoraastetta


Tattiliemi
2 valkosipulinkynttä
5 pientä salottisipulia
muutama mustapippuri (esim. 15)
1 tl kuivattua timjamia
vajaa litra kuivattuja tatteja
2 litraa vettä
1 tl suolaa (suolan määrä käyttätarkoituksen mukaan)
Keitä lientä pari tuntia. Siivilöi liemi.


600 grammaa sipulia.

Viipaloi sipuli sen kokoiseksi, että sipulin palat tulevat mahtumaan sopassa lusikkaan, eivätkä jää roikkumaan lusikan ulkopuolelle. Paista sipulia voissa ja öljyssä kannen alla kattilassa tai padassa miedossa lämmössä 15 minuuttia. Ota kansi pois ja lisää lämpöä, jonnekin keskilämmön paikkeille ja lisää sipulien joukkoon suola ja sokeri. Paistele aktiivisesti sekoittaen 30–40 minuuttia, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet (syvän kullanruskean värisiä).

Vähiin menee sipuli padassa.

Lisää jauhot kattilaan ja sekoittele kolmisen minuuttia.

Ota keittoastia pois liedeltä ja sekoita kiehuva tattiliemi sipuliseokseen. Lisää viini ja mausta pippurilla ja suolalla. Keitä hiljalleen kansi raollaan 30–40 minuuttia. Tarkista suola.

Sekoita Jallu tai konjakki keittoon juuri ennen tarjoilua.


Tarjoilu
Paahda hyvää leipää. Kaada sipulikeitto korkeareunaiselle lautaselle tai kulhoon. Asettele paahdetut leipäviipaleet keiton päälle. Lisää juustoraaste leipien päälle. Ruskista annokset uunin grillivastuksella tahi muulla ärhäkällä paahtimella.

Sipulikeitosta tuli mainiota. Vaikka tattiliemi itsessään oli voimallisesti tatin makuista, yhdistettynä sipulikeittoon se todellakin tuki sipulien makua. Soppa oli selkeästi sipuli- ei sienikeitto. Ältsin hyvää.

Käytin gratinointiin Grana Padanoa, mutta mikä tahansa voimakas kypsytetty kova juusto käy. Julia suosittelee gryère-juustoa tai parmesaania.

Jaloviinalla jalostettu sipulikeitto näyttää samalta kuin ilman jallua.

Harvoin tulee soppaan lisättyä voimajuomia, joten Jallun lisääminen unohtui. Lisäsin sen seuraavan päivän soppakulhoon ja hyvältä maistui. Ja kuten muutkin sopat, myös sipulikeitto maistuu parhaimmalta seuraavana päivänä.

Tero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti