tiistai 1. helmikuuta 2011

Uunijuusto ternimaidosta

Helsingin Sanomissa oli 27. tammikuuta juttu tanskalaisen taideryhmän tempauksesta. Kirjoituksella oli merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Niin minä kuin moni muukin huomasi juttuun liittyvän kuvan kuvatekstistä, että Hakaniemen hallin Lentävä lehmä ‑juustopuodista saa ternimaitoa. Ternimaito loppui välittömästi. Seuraava erä tuli myyntiin vasta lauantaina. Järisyttävää.
Reportaaši, joka mullisti ruokabisneksen.
Ensimmäisen polven kaupunkilaiselle ternimaito (pihkamaito, juustomaito, poikimamaito, kantomaito yms.) on tuttua tavaraa. Ternimaidolla tarkoitetaan vastapoikineen lehmän maitoa, jota erittyy 4–5 päivän ajan­­­­­. Ternimaitoa saatiin sukulaisilta ja siitä tehtiin lettuja, pannukakkua tai uunijuustoa. Jotkut jopa raaskivat tehdä pullataikinan ternimaitoon.

8 euroa litra.
Meillä makustelijoilla on muistikuva, että erityisesti vanhempamme intoilivat uunijuustosta. Meistä uunijuusto oli ihan ok, muttei varsinaisen cha-cha-cha-tanssikohtauksiin kiihottavan messun arvoista.

Meidän perheessä ilmiötä kutsutaan vesirinkeli-ilmiöksi. Vanhempi sukupolvi jaksaa edelleen intoilla vesirinkelien erinomaisuudesta, vaikka makeampiakin herkkuja on ollut jo useita vuosikymmeniä tarjolla. Nuoremmat sukupolvet – myös me keski-ikäiset – tuijotamme lapsuuden verrattomia vesirinkeleitä tippa linssissä muistelevia vanhuksia ja ihmettelemme, mitä ihmeen mesoamista noissa kuivan kälpäköissä käntyissä on…

Ternimaidon kultaisen pinnan luovat kullankeltaiset rasvapisarat. Maitoa ei ole homogenoitu.

Ternimaidon taika ruuan valmistuksessa on sen korkeassa valkuaisainepitoisuudessa. Se hyytyy lämmitettäessä ja siksi esimerkiksi lettutaikinaan tai pannukakkuun ei ternimaitoa käytettäessä tarvitse lisätä kananmunia.

Uunijuusto eli sonnin töyssy (varsinaissuomalainen nimi)
1 ltr ternimaitoa
½ tl suolaa
voita


Voitele uunivuoka voilla. Kaada suolattu ternimaito vuokaan. Paista uunissa 150 asteessa puoli tuntia. Nosta lämpö 200 asteeseen ja ota vuoka uunista pois kun uunijuuston pinta on ruskistunut. Tarkista, onko uunijuusto hyytynyt kunnolla – kokonaan pehmeän kiinteää, ei betonia – jos uunijuusto ei ole vieläkään kokonaan hyytynyt, heivauta uunijuusto takaisin riittävän pitkäksi aikaa uuniin.

Kuvauksellinen uunijuusto. Rakenne ei ollut vielä kohdallaan, kuvauksen kohde meni takaisin uuniin.
Ternimaidon hyytyvyys vaihtelee. Maitoerät ovat yksilöllisiä ja myös se, kuinka mones lypsykerta on kyseessä, vaikuttaa maidon ominaisuuksiin. Siksi on vaikea antaa uunijuustolle tarkkaa uunissapitoaikaa.

Maistuvaa uunijuustoa syntyi. Cha-cha-chata ei kuitenkaan tanssittu.

Perinteisesti uunijuusto syödään kanelin, sokerin ja maidon kanssa.
Ai niin, ne ternimaidon terveysvaikutukset? Uskokoon niihin kuka haluaa. Suomalaisilta hiihtäjiltä unohtuivat aivan muut välineet huoltoaseman pihalle kuin satalitrainen ternimaitosammio.

Tero

9 kommenttia:

 1. Mie haaveilen ternimaidosta, sitä kuulemma saa Joensuun Öllölästä eräältä tilalta ostettua. Pitää ottaa asiakseen hankkia, olisi ihana tehdä lettuja tai creme bruleeta siitä, vaikka uunijuustokin on hyvää :) Mukava blogi teillä!

  VastaaPoista
 2. Joensuulaiset tuttavamme pohtivatkin, mistähän mahtaa Joensuun seudulta saada ternimaitoa. Kiitos vinkistä.
  Tero

  VastaaPoista
 3. Joensuusta saa ternimaitoa kauppahallista ja tulevaisuudessa myös Tähtitornin K-kaupasta :)

  VastaaPoista
 4. Mukavaa! Tähtitornin K-kauppa on minulle tuntematon. Lieneekö laajentuneen kaupungin osa?
  Tero

  VastaaPoista
 5. Se on laajenevalla Penttilän alueella, korkeimman talon kivijalassa, sillan alla. Kesän kuluessa sinne ilmestyy ternimaitoa....kunhan lehmät ensin poikii ;)

  VastaaPoista
 6. Entisenä penttiläläisenä/mäntyläläisenä olisi tietysti pitänyt pilvenpiirtäjän nimi tietää :)
  Tero

  VastaaPoista
 7. Tampereelta Ahlmanin maitobaarista saa ternimaitoa silloin tällöin.

  VastaaPoista
 8. Mainiota, ettei myöskään Tampereella olla pelkästään sukulaisten varassa.

  VastaaPoista
 9. Pitkästä aikaa ostin ternimaitoa. Valmakaupasta.Lappeenrannasta.Nyt on uunissa kypsymässä.

  VastaaPoista