Tattipasta. Jo sana saa kuolaamaan kuin Pavlov koiran. |
Tässä on nyt jokunen viikko ihasteltu kuivakaapissa olevia tatteja, joita onneksemme olemme saaneet sukulaisilta Pohjois-Karjalasta. Purkkirivi on soma ja reilusta kahdesta kilosta kuivattuja tatteja saa todella monta ateriaa. Tateista voisi tietysti loihtia mitä vain, vaikka keittoa tai risottoa, mutta me jumitamme tyytyväisinä ja vesi kielellä herkulliseen tattipastaan.
Sienien liotusvesi syventää makua. |
Tattipastoista on olemassa monenlaisia versioita. Tämä pasta on riisuttu mielestämme kaikesta ylimääräisestä: tatit ovat pääosassa.
Työnjako ruuanlaitossa on selkeä. Perheen lihansyöjä on itseoikeutettu chef porcino (vapaasti suomennettuna kokki-possu). Lakto-ovon huomattavasti vaatimattomampi, mutta yhtä lailla vastuullinen tehtävä on raastaa parmesaani.
Työnjako ruuanlaitossa on selkeä. Perheen lihansyöjä on itseoikeutettu chef porcino (vapaasti suomennettuna kokki-possu). Lakto-ovon huomattavasti vaatimattomampi, mutta yhtä lailla vastuullinen tehtävä on raastaa parmesaani.
Aika helvetin hyvä tattipasta
40 g kuivattua tattia
300 g spagettia tai muuta pastaa
pari valkosipulinkynttä
mustapippuria
tuoretta persiljaa (saa olla reilusti)
parmesaania (älä pihtaa juustossa)
tilkka öljyä
suolaa (pastan keitinveteen sekä kastikkeeseen)
voita (oliiviöljy käy myös, jos jostain syystä ei pidä voista)
1. Liota tatit. Säilytä liotusliemi.
2. Paista tatit, pilkottu valkosipuli ja hieman persiljaa voissa, johon on lorautettu tilkka öljyä. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
3. Kun tatit ovat paistuneet, kaada pannulle tattien liotusliemi. Anna liotusliemen kiehua kokonaan pois. Tarkoituksena on saada kaikki herkulliset tattiaromit kastikkeeseen.
4. Keitä pasta. Pastan keittyessä lisää mieleinen määrä voita tattien sekaan sulamaan – nyt on tarkoitus sulattaa voi, ei paistaa.
5. Kun pasta on kypsää, sekoita se kastikkeeseen, johon lisätään runsaasti persiljasilppua.
6. Tee annokset: annoksen päälle persiljasilppua, mustapippuria ja parmesaania.
Määrästä tulee kahdelle sellainen mukava ähkyannos, kolmelle kohtuullinen ateria ja neljälle niukka satsi. Meillä tattipastaa syödään aina ähkyannos – tietysti.
Makustelijat
Tein tätä ja oli nimensä veroista! Tätä pian uudelleen... Kiitos reseptistä!
VastaaPoistaAivan mahtavan makuista! Todellakin otsikon mukainen lopputulos!
VastaaPoistaEikö olekin! Tuoreista tateista saa myös hyvän pastan, mutta kuivatuissa on intensiivisempi maku, etenkin kun liotusliemen käyttää kokonaisuudessaan kastikkeeseen.
VastaaPoista- Makustelijat
Mmmmm, tuore herkkutatti... Harmi kun syksyyn on aika pitkä aika :D
VastaaPoistaTattipasta on todella hyvää ja edullista (jos löytää tatit metsästä itse). Tuore tatti ei tarvitse seurakseen kuin voita, paistinpannun ja hyvää punaviiniä.
Näin on. Kuvattu tatti on hieman voimakkaamman makuinen, mutta ei tuoreessa todellakaan mitään vikaa ole.
VastaaPoista- Makustelijat
Tein tuoreista sekatateista ja sulatin kastikkeeksi n. 40g voita. Todella hyvää ja yksinkertaista!
VastaaPoistaHienoa :)
VastaaPoista- Makustelijat
Aivan mahtavaa!
VastaaPoistaKiva että maistuu :) - Riitta / Makustelijat
VastaaPoistaTätä on tullut pari kertaa tehtyä. Erinomaista. Kiitokset hyvästä reseptistä, joka nostaa mainiosti tatin hienon maun esiin.
VastaaPoistaMukavaa, että on maistunut.
VastaaPoistaTero/Makustelijat
Rupes tekemaan mieli. Herkkutatti kausi on vielä edessä. Millainen sato mahtaa tänä vuonna olla ?
VastaaPoistaSöin tänään muuten herkkutattipizzaa. Pitää kokeilla herkkutattipastaa jos satoa tulee...
Tuleva sato sato selviää aina yhtä jännittävän odotuksen jälkeen. Pastaa voi toden totta suositella, eikä herkkutattipizzakaan pahaa ole.
PoistaTero/Makustelijat
Tatit ja pastan voi käyttää paremminkin
VastaaPoistaKerro toki lisää. Herkulliset tattireseptit ovat kullanarvoisia.
VastaaPoistaTero/Makustelijat
Tämä todentotta oli ihan helvetin hyvää. Jopa ilman persiljaa. Tässä on loppuelämän tattipastaresepti, kiitos!
VastaaPoistaHienoa!
PoistaTero
Kun liuotusliemi oli haihtunut, kippasin sipuli-pekonikerman pannulle ja annoin vielä sakeentua. Aivan mahtavaa!
VastaaPoistaMikä jottei :)
PoistaTero
Olihan hyvää. Toisaalta jos on tuoreita tatteja niin voita ja sipulia...se on siinä, muuta ei välttämättä tarvitse, ehkä ahvevfilettä paistetuna jos on.
VastaaPoistaKiitos oivasta ohjeesta.🎯
Pakko kokeilla
VastaaPoistamiun makuun turhan kuiva, kaipasin kermaa... muuten jees
VastaaPoistaTämä on aivan PARAS ohje! Todella hyvää on tullut jo kymmeniä kertoja.
VastaaPoistaAina haen tämän ohjeen, ettei vaan mikään unohdu. Kiitos tästä!!! ❤️❤️❤️