keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Vetelää sinappia ihan itse tehden

Suomalaisten aikuistumisriittejä on ainakin kolme. Salmiakin syönnin ja kahvin juonnin aloittaminen sekä sinapin ottaminen ketsupin rinnalle moninaisten ruokien särpimeksi.

En ole koskaan tehnyt itse sinappia. Maillen sileä dijon ja amerikkalaiset ”yellow mustard”- tai deli-tyyppiset sinapit ovat kelvanneet vallan mainiosti. Periaatteessa – kaiketi maailmankatsomuksellisista syistä – vastustan erilaisia maustettuja sinappeja. Jo pelkkä ajatus konjakkisinapista saa pännimään, vähän niin kuin maustetut kivennäisvedet.

Ryynäriä ja itse tehtyä vellisinappia.
Makustelijoiden kesäretki kohdistui tänä vuonna Pariisiin. Maillen Pariisin lippulaivakaupassa näkyi, että Maille on mennyt väreistä sekaisin. Ostoksia en onnistunut tekemään, koska piskuinen lippulaivakauppa oli umpitäynnä turisteja. Osa sadetta paossa, osa sinappihuurujen houkuttelemana.

Maillen kauppa tarjosi näitäkin värikkäämpiä sinappeja.
Fauchonin putiikkissa oli väljempää ja sieltä tarttui mukaan muutamien muiden ruokaostosten rinnalle ranskalaisten sinappien lajitelma. Vielä en ole niitä maistanut, mutta sinappiostos innosti kokeilemaan sinapin tekemistä itse.

Monenlaista sinappia Fauchonista.
Dijon-tyyppisen sinapin resepti löytyi Seriouseats.comista. Karkean Dijon-tyyppisen sinapin reseptin on tehnyt Joshua Bousel.

Karkea sinappi (n. 5 dl)
60 ml keltaisia sinapinsiemeniä
60 ml ruskeita sinapinsiemeniä
120 ml kuivaa valkoviiniä
120 ml valkoviinietiikkaa
2,5 ml (1/2 tl) suolaa – käytin Maldonia, koska kosheria ei Suomesta löydy
(5 ml ruskeaa sokeria)

Sinapin ainekset. Vain suola puuttuu.
Liota sinapinsiemeniä kaksi päivää nesteissä (viini, etikka). Kahden päivän päästä kaada ainekset tehosekoittimeen. Lisää suola – ja jos haluat taittaa ärhäkkyyttä, lisää myös sokeria. Hurauttele tehosekoittimella mieleiseksi tahnaksi. Mitä vähemmän päryytät tehosekoitinta, sitä karkeampaa sinapista tulee.

Sinappi tehokkaassa sekoittimessa.
Kaada sinappi tehosekoittimesta hyvin puhdistettuun purkkiin. Noin 5 dl vetoisuus riittää. Säilytä sinappia vielä kaksi päivää avaamatta. Joshua Bouselin mukaan sinapin maun tasaantuminen vaatii parin päivän säilytyksen, ennen kuin se on täysin nautittavassa kunnossa.

Millaista tuli? Sinapin konsistenssi oli vetelä. Maku oli varsin pistävä, koska en käyttänyt sokeria, mutta rasvaisen ryynimakkaran kanssa ryynisinappi maistui ihan hyvälle. Rakenteen vetisyys häiritsi. Video näyttää hyvin, millaista velliä sinappi oli.



Muutaman sekunnin päästä videon kuvaamisesta neste irtosi selkeästi sinappimassasta. Nestettä oli selvästi liikaa. Sinapinsiemeneni eivät ehkä olleet yhtä hyviä absorboimaan nestettä kuin alkuperäisessä reseptissä käytetyt? Tympäisi.

Neste lähtee lipettiin.
Jos vaivautuisin kehittelemään Bouselin sinappireseptiä eteenpäin, niin tarkkailisin nesteen määrää jo sinapinsiementen liotusvaiheessa. Lisäisin siemenet tehosekoittimeen ja tehosekoittelun aikana lisäisin vähitellen liotusnestettä tarvittavan määrän.

Nesteen irtoamista ja sinapin vetelyyttä voisi estää myös jollain luonnonmukaisella sakeuttamisaineella, joka ei tarvitse lämmitystä. Vaikkapa guargumilla. Mutta ei jumituta yhteen reseptiin, etsitään ensi kerraksi parempi.

Tero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti