keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Älyttömän helppo ja nopea hollandaisekastike

Törmäsin Serious Eats -sivustolla kiehtovaan videoon hollandaisekastikkeen tekemisestä. Hollandaisekastike on yksi peruskastikkeista, ikään kuin lämmin majoneesi, jossa öljyn korvaa sula voi tai kirkastettu voi ja kananmunankeltuaiset kypsennetään – majoneesissa keltuaiset jäävät raa’aksi. Hollandaiseen perustuvat muun muassa mousseline- ja béarnaisekastikkeet.

Hollandaisekastike on niitä kastikkeita, joita ihan suotta pelätään ja pidetään työläinä.

Serious Eats -sivuston resepti tekee hollandaisen tekemisestä entistäkin helpompaa ja nopeampaa. Esivalmistelujen jälkeen itse hollandaisen tekoon sauvasekoittimella menee ainoastaan minuutti. Liettä tarvitaan ainoastaan voin kuumentamiseen. Reseptissä kun valmiiksi kuuma voi kypsyttää keltuaiset. Munakokkelin riskiä ei ole.



Serious Eatsin idioottivarma ja nopea hollandaise (n. 3,5 dl)
30 grammaa keltuaista (1–2)
10 grammaa vettä
10 grammaa sitruunan mehua
110 grammaa voita
suolaa
cayennepippuria ripaus tai tabaskoa muutama tippa

Laita keltuainen, vesi, sitruunamehu ja suola pippureineen astiaan, johon sauvasekoitin mahtuu tiiviisti. Sulata voi ja anna voin kiehahtaa.

Kaada kuuma voi hitaasti maustettujen keltuaisten sekaan sauvasekoittimella koko ajan sekoittaen. On todella tärkeää, että astia on oikean kokoinen, eli sauvasekoitin mahtuu astiaan, mutta ympärille ei jää juurikaan tilaa.



Tällä kertaa pikakastike onnistui hyvin, kuten videosta näkyy, toisin kuin väärän kokoisen astian takia majoneesin teko aikaisemmin….

Helpon pikahollandaisen maku oli aivan yhtä loistava kuin hellallakin tehdyssä. Suositella voi.

Tero

13 kommenttia:

  1. Oo, kiitoksia tästä! Miul on ollut vähän tämmöinen keittiöhaasteiden kevät ja hollandaise oli seuraavana listassa :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on verrattoman helppo kikka päästä hollandaisehaasteen yli :) Tärkeintä on oikean kokoinen astia. Onnea hollandaiseen.
    Tero

    VastaaPoista
  3. Wau, kiitos, tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Raportoikaa sitten, onnistuiko yhtä hyvin kuin meillä :)
    Tero

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Himppasen jäi löysäksi eli lähes yhtä hyvin onnistui :) Testailut jatkukoot.

      Poista
  5. Jos keltuaiset kuitenkin olivat kypsiä, niin ainakin voi oli riittävän kuumaa. Keltuaista lisää, oletan. Hienoa, että kuitenkin maistui.

    VastaaPoista
  6. Hei Tero,
    tämä oli hieno vinkki, kiitos. Olen kyllä aikaisemminkin Delian blenderi-tyylillä onnistunut ihan hyvin, mutta tämä oli paljon yksinkertaisempi. Ja ihan tavallinen rambon oma astia toimi oikein hyvin.
    t. Leo

    VastaaPoista
  7. Kiistämättä tässä on vähemmän pesemistä kuin blenderillä tehdessä. Laiskaa miellyttää...

    Tero

    VastaaPoista
  8. Kokeilin ja toimi! Minulle tuli kyllä selvästi vähemmän kuin 3,5 dl valmista kastiketta.

    Ihan mahtava juttu; suosittelen eteenpäinkin!

    VastaaPoista
  9. Tämä on helpoin kaikista pika-hollandaiseista jota olen kokeillut! Ja hyvää! Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  10. Mukava kuulla, että reseptistä oli iloa :)
    Tero

    VastaaPoista
  11. Tein tätä ohjetta mukaellen ja onnistui loistavasti. Mulla meni 3 keltuaista, 1 rkl valkoviiniä, 1 rkl sitruunamehua ja valkopippuria ja chiliä ripaus ja sitten 150g merisuolalla suolattua voita. Muuta suolaa ei tarvinnut. Erittäin hyvä tuoreen parsan ja lohen kaverina.

    VastaaPoista