sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Aperitiiviksi katkeroinen Negroni

Tunnustettakoon heti alkuun, etten askartele cocktaileja kotona alituiseen. Perusvermeet kyllä löytyvät, kuten shakeri ja muutamia cocktaillaseja. Kaappikin on alkoholijuomia täynnään, mutta kotona ei tule alkoholia juurikaan käytettyä. Ja kun makustelijoiden lakto-ovokaan ei enää työskentele Joensuun ylioppilaslehden päätoimittaja, eivät lehden tappajaisetkaan poista kotikaapeista kaikkia tuliaiskuriositeetteja.


Negroni-cocktail alkoi kiinnostamaan, koska siihen jostain syystä törmää tätä nykyä alituiseen ulkomaisissa ruokablogeissa. Liekö syynä se, että esimerkiksi Anthony Bourdain on kertonut useissa yhteyksissä sen olevan suosikki-cocktailejaan.

Negroni on simppeli. Sen ainekset ovat gini, punainen vermutti ja Campari. Kaikkia yhtä paljon. Koristeeksi voi laittaa appelsiininkuorisuikaleen.

Camparia, giniä ja punaista vermuttia. Kaikkia yhtä paljon. Se on Negroni.

Negroni (yksi annos)
2 cl punaista vermuttia
2 cl giniä
2 cl Camparia
viipale appelsiininkuorta tai appelsiiniviipale


Sekoita ainekset jäiden kanssa shakerissä (iso tuoppikin käy). Siivilöi grogilasiin. Lisää jäitä ja appelsiininkuorisuikale (tai appelsiiniviipale lasin reunaan).

Negronin maku sopii hyvin aperitiiviksi. Se on ruokahalua kiihottavan katkeroinen ja mausteisen rapsakka.

Makustelijoiden lakto-ovolle maku muistutti liikaa lääkettä, mutta minulle maistui. Camparin ja vermutin yrtti- ja maustevalikoima on kieltämättä niin laaja, että yskänlääkemielleyhtymä on mahdollinen.
Jääpalat katkerassa kylvyssä.
Olen pitkäaikainen katkeroiden ystävä. Muistaakseni jo hyvin nuorena poikana tuli kaverini P. K.:n kanssa maistettua tuolloisen Alkon tuotevalikoiman kaikki katkerot läpi. Sittemmin katkerokulutus on vähentynyt.

Lempikatkerodrinkkini taitaa tosin edelleenkin olla ”asuntosäästäjän cocktail”: Carillo jäävedellä.

Tero

2 kommenttia:

  1. Sikke Sumari tarjosi tätä neljän tähden illallisella, josta keksin kokeilla, toimii! Italiassa tilasin, oma tekemä oli parempaa. Campari on yksin tykkäänkö-vai-en tavaraa, mutta tässä hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katkerot ja vermutit jakavat juomien ystävät kahteen fraktioon (tykkää - ei-tykkää), ainakin jos näitä maustejuomia nautitaan sellaisenaan. Klassikkococktaileissa ne tuntuvat useimmille maistuvan.

      Suosittelen kokeilemaan Camparin "lasten versiota", kotimaista Carillo-klassikkoa.

      Tero

      Poista