Pihvi kiiltelee ja litisee maailman parhaasta mehusta. 53 astetta + puhalluslamppu = taivas. |
On monta tapaa ruskistaa liha sous vide -kypsennyksen jälkeen. Useimmat niistä kuitenkin voivat kypsyttää lihaa liikaa. Puhalluslampun käyttäminen on yksi parhaista konsteista, ainakin Modernist Cuisinen mukaan. Pinta paistuu nopeasti ja liikakypsymistä tapahtuu vähiten. Puhalluslampulla pääsee ruskistamaan lihasta myös niitä kohtia, joita paistinpannu tai grilli ei tavoita.
Minulla on jo vuosia sitten ostettu puhalluslamppu, johon olen ollut erittäin tyytymätön. Ensinnäkin se on liian pieni: esimerkiksi sokerin sulattaminen crème brûléen pinnalle kestää niin kauan, että brûlée meinaa lämmetä. Tohon täyttäminenkin sytkärikaasulla on yhtä helvettiä. Siihen sopivia suuttimia ei täyttöpullon mukana tule.
Hyvä ja huono puhalluslamppu. Hyvä vasemmalla. |
Päätin alentaa sous vide -kylvyn lämpötilaa edellisestä T-luupihvikokeilusta varmistaakseni, ettei pihvi kypsy liikaa. Seurasin tällä kertaa Modernist Cuisinen best bet -aikaa ja -lämpöä medium-raa’alle filee mignonille: 53 astetta ja 127 minuuttia.
Sous vide -T-luupihvi (aikaisempi resepti löytyy täältä)
T-luupihvi
voita
timjamia
rosmariinia
suolaa
mustapippuria
Suolaa pihvi – puhalluslamppua käytettäessä voi olla viisaampaa pippuroida vasta valmis pihvi, etteivät pippurit pala. Laita pihvin seuraksi vakuumipussiin nokare voita ja hieman timjamia ja rosmariinia. Vakumoi. Hauduta 127 minuuttia 53 asteisessa vesihauteessa.
53-asteisessa kylvyssä kypsynyt T-luupihvi. |
Kärvennä pihvi kauttaaltaan puhalluslampulla. Tähän menee 5–6 minuuttia, mutta älä seuraa kelloa, vaan maukkaan paistopinnan kehittymistä. Käytä pihvin alustana uuniritilää tai leivonnassa käytettävää jäähdytysritilää. Tohottaminen lautasella saattaa tuottaa kosteutta pihvin ja lautasen väliin. Samalla tavalla kuin lautasella olevan paahtoleivän alle. Ritilällä pihvi pysyy kuivana, eikä kostu.
Suolaa ja pippuroi. Nauti.
Pihvi onnistui loistavasti. Vaikka tohotin pihviä 5–6 minuuttia, se ei kypsynyt yhtään pintaa syvemmältä, ei milliäkään. Liha säilyi mehukkaana, kuten videosta näkyy. Nuolin lautasen…
Harvoin on tullut onnistuneesta ruuanlaitosta yhtä hyvä mieli. Tepastelin hekumoissani ympäri kämppää pitkään. Rouvaa nauratti.
Annoksen asettelussa ja lihankäsittelyssä on vielä petrattavaa... |
Tero
Täytyykin käydä ostamassa tuollainen puhalluslamppu. Itselläni on Biltemasta ostettu puhalluslamppu, joka näyttäisi ainakin ulkonäön perusteella samalta, jota käytetään Top Chef Suomessa. En ole kuitenkaan saanut ladattua siihen kunnolla kaasua, vaan tuntuu että suurin osa vuotaa ulkopuolelle, kun sitä yrittää täyttää.
VastaaPoistaJa kiitoksia mielenkiintoisesta blogista! Vähän samoilla linjoilla kuin omanikin :)
Teknisien vaikeusien paluuta on odoteltukin :) Samanlaisia kokemuksia täytettävästä tohosta.
PoistaTero
Saisit nopeammin pinnan kun et heiluttelisi sitä tohoa edestakaisin ja puolelta toiselle. Aloita etureunasta ja liiku systemaattisesti kohti takareunaa. Satoja bruleita tulee illassa tohotettua joten varmaan jotain tiedän ainakin siitä. Pippurit voi laittaa vaikka vasta lautasella ei niitä tarvi kypsentää.
VastaaPoistaKiitos vinkistä.
VastaaPoistaTero