Majoneesin tekeminen on niin helppoa, ettei sitä kannata ostaa valmiina. Munankeltuaiseen sekoitetaan pallovatkaimella Dijon-sinappia, etikkaa ja vähitellen runsas määrä öljyä. Maustetaan. Siinä se.
Tai vielä helpommin: käytetään sauvasekoitinta ja sekoitetaan kaikki majoneesin ainekset kerralla yhteen. Tästä menetelmästä on internet väärällään videoita.
Ajattelin kokeilla majoneesin tekemistä internetvideo-ohjeella ja tehdä tästä videon. Tarkoituksena ei suinkaan ollut uudistaa majoneesivideogenreä, vaan testailla lähinnä omaksi iloksi iMovien tekstitysominaisuuksia.
Esikuvavideoksi valitsin mainiossa Serious Eats -sivustossa julkaistun majoneesipäräyksen:
Kökkövideointi onnistui kökösti – eli odotusten mukaisesti. Majoneesi ei. Ei todellakaan menny niinku Strömsössä:
Tero
Ollessani Rolf Nordströmin kodinhoitajana nuorna neitona, lomailimme Jungfrusjärin huvilalla. Keittiö oli lievästi sanottuna ankeasti varusteltu, joten vatkasin arvon kirurgin päivittäiset majoneesit haarukalla syvällä lautasella. ----Ja tuo jos mikä kuulosti pervolta, mutta menköön. Tämä tarina on tosi.
VastaaPoistaTerveisin Reetta
Huh! Siinä on ollut ranne koetuksella.
VastaaPoistaTero
Hauska video majon tekemisestä :) harmi ettei onnistunut. Sauvasekoittimella on yllättävän helppo feilaa majoneesi, käsivatkauksella ainakin itsellä onnistumisprosentti suurempi.
VastaaPoistaNiinpä. Käsin tehden on aina onnistunut.
VastaaPoistaTero
Minulle kävi tämä sama juttu nyt just sunnuntaina, ei sitten millään onnistunut. Meni vähän munia ja öljyä tärviölle:)) Edelliskerta onnistui pöljän tuuurilla tuosta vaan.
VastaaPoistaMinulla on jostain syystä - ainakin muistini mukaan - aina käsipelillä onnistunut ja olenkin miettinyt, mikä siinä majoneesin tekemisessä on muka vaikeaa :)
PoistaTero
Ihan epäolennaista, mutta täällä Tampereella on eräässä koulussa kotitalouden lehtorina Maija Niemi :)
VastaaPoistaHeh. Puujalkaa aina tarvitaan :)
PoistaTero
Mäkin oon aina ihmetellyt sitä "helposti sauvasekoittimella"-meininkiä. Ei tuu majosta majoa. Itte teen majoneesin yleensä sähkövatkaimella, siis tavalliseen tapaan öljyä tipoittain ja norona lisäten. Ihan sama kuin käsin vatkais, mutta ei mee hermot, kun kaikki tapahtuu niin paljon käsivatkausta nopeemmin :)
VastaaPoistanimim. spagettiranne
Sähkövatkain on tietysti hyvä käsivatkaimen vaihtoehto. Tosin toisella saa aikaamyöten spagetistakin betonia :)
PoistaTero
Huomenta,
VastaaPoistajosteet sauvasekoittimella majoa, niin käytä kokonainen kananmuna, ja muista käyttää samanlämpöisiä aineita. Surruuta hetki kananmunakerroksessa ja etene hitaasti kohti öljyä.
terv. jemmiina
Muutoin noin yritinkin tehdä. Paitsi että pelkkää keltuaista käytin. Todennäköisesti astia oli liian laaja. Sotki heti kaikki ainekset. Pitää kokeilla kokonaisella kananmunalla.
PoistaTero
Tere,
Poistapropleemina tuossa oli lämpö, tai oikestaan sen puute. Kokeile seuraavan kerran huoneenlämpöisillä "alkuaineilla", niin pelittää. Oon joskus tommosen vellin lämmittäny ja saanu vielä sunnuntai-illan ceasariin majot...
hortto
Huoneenlämpöisiä olivat. Tänään kokeilen pienemmällä astialla :) Näin pitkään meni ennen uusintakokelua...
VastaaPoistaTero
Pikamajoneesi onnistui verrattomasti pienemmällä astialla! Paitsi, että en malttanut lopettaa sauvasekoittimen käyttöä ja majo näs meni velliksi taas :)
VastaaPoistaTero