Bataattikorma. Korma - "Not to be confused with karma". |
Bataattikorma
(by Glorian ruoka & viini 1/2014, Marja Samuli)
500 g bataattia
1 sipuli
2 pientä valkosipulinkyttä
250 g parsakaalia
1 rkl kirkastettua voita tai öljyä (käytin gheetä)
1 rkl raastettua inkivääriä
1,5 rkl jauhettua cashewpähkinää tai mantelijauhetta
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua kardemummaa (tai jos on, niin 4–5 kardemummankotaa)
1–1,5 tl jeeraa eli juustokuminaa
½ tl kurkumaa
½ tl kanelia
1–1,5 tl kuivattua chiliä
ripaus neilikkaa
2–3 dl vettä
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 dl kookoskermaa
(mustapippuria myllystä)
1. Kuori ja kuutioi bataatti pieniksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Raasta inkivääri. Paloittele parsakaali. Jauha kokonaiset mausteet.
2. Kuullota bataattia gheessä (tai öljyssä) paistinpannussa 3–4 minuuttia. Lisää sipulit, inkivääri ja mausteet sekä mantelijauhe. Lisää myös parsakaali. Kuumenna seosta hetki.
3. Lisää 2–3 dl vettä, sen verran että ainekset jotakuinkin peittyvät. Lisää jogurtti. Vähennä lämpöä ja anna kastikkeen kiehua noin 10 minuuttia, tai kunnes batatti ja sipuli ovat pehmenneet.
4. Lisää kookoskerma ja anna kastikkeen vielä kiehahtaa. Lisää halutessasi mustapippuria ja jopa chiliä, jos haluat tulisemman soosin. Tarkista suola.
Kastikkeesta riittää hyvin neljälle.
Mausteita bataattikormassa on sen verran monta lajia, että ne tekevät kastikkeesta mukavan lämpöisen, mutta eivät kovin tulista. Potkuahan voi halutessaan kasvattaa lisätujauksella chiliä.
Parsakaali on sellainen vihannes, että meillä se maistuu kyllä minulle, mutta puoliso ei niinkään välitä. Kun bataattikormaa tulee mitä todennäköisimmin tehtyä uudestaankin, niin luulenpa korvaavani parsakaalin kukkakaalilla.
Tarjosin lisukkeena basmatiriisiä ja raitaa. Annoksen päälle ripsuttelin tuoretta korianteria.
Basmatiriisi
(2–4:lle)
3 dl basmatiriisiä
5 dl vettä
suolaa
Vettä riisin liottamiseen.
Liota basmatiriisiä 20 minuuttia. Kiehauta 5 dl vettä, lisää keitinveteen suolaa ja kolme desilitraa riisiä. Sekoita riisiä aluksi lastalla kattilan pohjaa myöten kunnes vesi alkaa uudelleen kiehua. Sen jälkeen laita kattilan päälle kansi ja laske lämpö miedolle, niin että riisi kiehuu muttei kuohu. Älä sekoita enää kypsennyksen aikana.
Keittoaika on 10 minuuttia, sinä aikana riisi kypsyy ja imee itseensä kaiken nesteen. Sen jälkeen nosta riisikattila liedeltä sivuun sivuun. Laita kattilan ja kannen väliin leivin- tai voipaperia ja anna riisin vetäytyä viisi minuuttia.
Jos et liota riisiä, niin tällöin tarvitset vettä tuplamäärän riisin määrään verrattuna. Itse tykkään liottaa, kun tuntuu että siten saan aika täydellisen riisin intialaistyyppiselle ruoalle. Sellaisen hieman tahmean, mutta mukavasti pureksittavan.
Raita
maustamatonta jogurttia
kurkkua
suolaa
jeeraa
paprikaa
Kuori kurkku ja poista siemenet. Näin ne eivät vetistä raitaa. Pilko kurkku aivan pieniksi paloiksi. Sekoita kurkunpalat jogurttiin ja lisää oman maun mukaan suolaa ja (itse)jauhettua jeeraa. Ripota raitaseoksen pinnalle paprikajauhetta ja vetele pinnalle punaisia raitoja.
Raitaohjeita on varmasti monenlaisia maustukseltaan, mutta mitä ilmeisimmin käytännössä aina raitaan tulee jogurttia ja kurkkua. Kurkun voisi raastaa, ja niin monet kai tekevätkin, mutta minusta raastaminen tekee kurkun rakenteesta “limaisen” ja siksi mieluummin pienin kurkun veitsellä.
Raita tarjoaa raikastavan elementin ateriaan, ja tämän vuoksi pidän oman raitani mieluiten freesinä ja aika miedosti maustettuna.
Pienestä mokailusta kastikkeen valmistamisen yhteydessä huolimatta bataattikormasta tuli oikein maukasta. Siinä on sellainen turvaruoan (comfort food) leppoisa tuntu.
Riitta
Video ja musiikki: Tero
Ruokaa minun makuuni. Reiluja ja vahvoja makuja maailmalta.
VastaaPoistaJa se tuoksu, kun mausteet (jeerat, korianterit ym.) jauhaa itse. Huumaavaa! - Riitta
VastaaPoista