1970-luvulla jolloin mummi teki raparperikiisseliä ja -piirakkaa. Minä lauloin raparperilaulua siskon kanssa. |
raparperin alla /
sammakolla koti oli kultainen. /
Vilpas lehtikatto /
alla multamatto /
hirsiseinä vihreä ja punainen.
Pahoittelut, jos joku nyt saa tästä korvamadon soimaan päähänsä seuraaviksi päiviksi. Sen voi koettaa vaihtaa Leevi and the Leavingsin Raparperitaivaaseen: Rapaperitaivas, missä se lie?
Saman tien kuin Pavlovin koiralla, alkaa mieleni himoita raparperiherkkuja: piirakkaa, paistosta, kiisseliä, mehua. Mitä vain, kunhan saa sokerilla kesytetyn, mutta vielä kumminkin pirteän kirpeän raparperin maun suuhunsa. Raparperi on yksi niistä kevät–kesän sesonkituotteista, joita ilman ei vuodenaika täydellisty.
Juuri raparperisesongin alkuun sopivasti sain äidiltäni kelpo nipun hänen kotipihansa ensimmäisiä raparpereja. Uusin Glorian ruoka & viini -lehti (4/2012) oli myös tullut. Siitä löytyi helpoista helpoin rapaperipaistoksen ohje, joka on muuten ollut näemmä kokeilussa myös monissa muissa ruokablogeissa (mm. Liemessä, Headisu, Kädenvääntöä). Kokit ja Potit -blogissa ohjeesta oli sovellettu ruisjauhoinen raparperikukko.
Pääskysestä ei päivääkään - eikä raparperista. Kesä. |
Helppoa kuin heinänteko. Raparperit ja sokeri vuokaan. |
Ei tarvitse kaulia. Sen kuin taputtelee käsien välissä paloja rapaperien päälle. |
3–4:lle
(suluissa koko annos 6–8:lle)
raparperiseos
250 g (500 g) raparperia
0,75 dl (1,5 dl) fariinisokeria
taikina
100 g (200 g) voita
1,5–2 dl (3–4 dl) vehnäjauhoja
0,5 dl (1 dl) kidesokeria
0,75 dl (1,5 dl) fariinisokeria
oman maun mukaan: ripaus suolaa, kanelia, vaniljatangon siemenet
Uunivuoka, leivinpaperia. Jos teet koko annoksen, niin ota käyttöön halkaisijaltaan voin 24 cm:n vuoka, jonka vuoraat leivinpaperilla. Pienemmälle annokselle riittää tietysti pienempi vuoka.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtaise raparperit, tarvittaessa kuori ja paloittele noin 1–1,5 cm kokoisiksi paloiksi. Sekoita palat fariinisokerin (ja vaniljan) kanssa ja laita seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes raparperit ovat hieman pehmenneitä.
Anna paistoksen levätä pieni hetki ennen syömistä. |
Tarjoa lämpimänä jäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.
Raparperitaivas, tässä se on. |
Riitta
Hyvä resepti, huomattavasti parempi kuin pari vuotta takaperin usein tekemäni raparperi tarte tatin, joka tehtiin valurautapannuun.
VastaaPoistaMukava kuulla, ko. resepti on tosiaan ollut monessa muussakin blogissa testissä, ja hyvin yksimielisesti siitä tunnutaan pitävän :) Sellaista mietin, että kunhan kesä tästä etenee, niin tällä taikinalla voisi hyvin tehdä marjapaistoksia, esim. mustikoista tai vadelmista. Tosin siinä tapauksessa ei tarvitsisi tehdä marjoille samanlaista esikypsennystä kuin raparperille. Mustikat ja vadelmat ovat niin pehmeäkuorisia. Ja luulen, että hieman niukempi sokerimäärä riittäisi marjoille myös. - Riitta
VastaaPoista