Vanilja. |
Taikinan pyöräyttää helposti omin kätösin. Toki apuvempeleitäkin voi käyttää. |
Rähmäkäpälä ei saanut siirrettyä kaulittua taikinaa siististi vuokaan. Meni palojen paineluksi. |
Vaniljapisaroita kerma-maitomeressä. |
Raparperipiirakka á la Välimäki
Marinoidut raparperit. |
Pohja
100 g voita
200 g sokeria
300 g vehnäjauhoja
1 muna (laitoin 2, kun muuten jäi taikina niin muruseksi, etten olisi saanut kaulittua)
¼ tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Vaivaa taikina hyvin ja anna levätä tunnin verran jääkaapissa. Kauli taikina ohueksi levyksi, painele korkeareunaiseen piirakkavuokaan ja pistele haarukalla. Jos taikinaa jää yli, älä heitä sitä pois, sen voi käyttää koristemurusteluun täytteen päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.
Täyte 1
500 g kuorittua ja pilkottua raparperia
1 dl hienoasokeria
1 rkl kanelia
Sekoita ainekset keskenään ja anna marinoitua tunnin ajan.
Täyte 2
2 kananmunaa
4 rkl hienoasokeria
0,5 dl kermaa
0,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
4 rkl vehnäjauhoja
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehauta kerma, maito ja vaniljatanko. (Minä myös halkaisin tangon ja riivin siemenet mukaan nesteeseen.) Lisää hieman jäähtynyt seos muna-sokerivaahdon joukkoon ja nostele massa varovasti sekaisin. Sekoita varovaisesti joukkoon myös vehnäjauhot.
Kakkostäyte piirakan päälle ja uunin lämpöön. |
Paista piirakkaa uuni keskiosassa 180 asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
Raparperipiirakka. Joka kesän must have -listalla. |
En tohdi verrata omia taitojani Michelin-kaveriin, mutta erinomaisen hyvää sain minäkin aikaiseksi. Miehelle raparperipiirakka maistui niin reippaasti, että sanoi, ettei muuta syötävää enää tänään tarvitsekaan.
Riitta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti