Hakaniemen torilta. |
Tällä kerralla mittasin käyttämäni ainekset, mutta kunkin on itse päätettävä tai tiedettävä minkä verran aikoo syödä tai kuinka monelle haluaa gratiinin riittävän. Joillekin voi riittää vähäinen määrä kuorrutekastiketta, mutta itse pidän siitä, että kastiketta riittää lisukkeillekin, esimerkiksi uusille perunoille.
Kyseessä on varsin tuhti ruoka huolimatta siitä, että kukkakaalin energiamäärä on vähäinen. Ruuan raskaus tulee juustosta, voista ja vehnäjauhoista, joita tarvitaan valkokastikkeen tekoon. Tähän ruokaan käytän ainoastaan voita, jos joku haluaa käyttää kissanrasvoja, on se hänen asiansa.
Juuston valinnassa voi kukin noudattaa mieltymyksiänsä, mutta ruokaa ei kannata pilata kevytjuustoilla. Myöskään meikäläiset kermajuustot eivät ole omiaan, sillä ne ovat maultaan liian hentoisia. Pitkään kypsytetyt kovahkot juustot antavat gratiiniin juuri niitä sävyjä, jotka tukevat kukkakaalin makua.
Juustoa. Ost. |
Klimpittömän maitokastikkeen salaisuus on kunnon vispilä. |
Kukkakaalia tarpeen mukaan. Tällä kerralla oli neljä melko pientä, joiden yhteispaino oli noin yhden kilon.
Olen pitänyt tapana keittää ensin kukkakaaleja muutaman minuutin. Se aloittaa kukkakaalien kypsymisen ja lyhentää uunikypsennykseen tarvittavaa aikaa.
Kokonaisesta muskottipähkinästä saa voimakkaamman maun. |
Juustokastike
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
n. 6–8 dl maitoa
(suolaa)
mustapippuria
muskottia
220 g juustoa raastettuna (tällä kerralla oli 160 g Juustoportin Viinitarhurin juustoa ja 80 g espanjalaista hävyttömän hyvää luomu-manchegoa Lentävästä lehmästä)
Tästä määrästä tulee iso kastike. Jos haluat tehdä pienemmän, niin nyrkkisääntönä on, että voita ja vehnäjauhoja pannaan sama määrä. Maitoa sen mukaan kuinka sakean tai luirun soosin haluaa. Tein kastikkeen laktoosittomaan kevytmaitoon, se onnistuu samalla tavalla kuin tavallisestakin. Sen sijaan vähälaktoosista (hyla, into) maitoa en käyttäisi, se muuttuu helposti vaaleanpunaiseksi ja on vähän äitelän makuista.
Ruskista vehnäjauhoja voissa vispaten voimakkaasti ensin hetken verran, ennen kuin lisäät maitoa. Lisää maitoa vähitellen, vispaa edelleen tomerasti. Jos hulautat maidon kerralla, riskinä on että kastikkeesta tulee klimppistä, se ei ole tavoite. Kun olet lisännyt kaiken maidon, vispaile ja anna kastikkeen kiehahtaa. Lisää vähitellen juustoa ja sekoita koko ajan. Jätä juustoa myös ripoteltavaksi gratiinin päälle.
Jos kukkakaalit ovat pieniä tai pienehköjä, niin laita ne kokonaisina. Tulee näyttävämpi ruoka. |
Syömään! |
Kukkakaaligratiinia uusien perunoiden kera. |
Riitta
Tämän täytyy olla hyvää! Ruokaklassikko, joka maistuu aina.
VastaaPoistaSuuret kiitokset tästä reseptistä! Kukkakaaligratiini on nimittäin yksi herkkuruuistani. Olen sitä itse tehnyt erilaisia ohjeita soveltaen, mutta nyt haluan kokeilla ehdottomasti tätä!
VastaaPoistaHei Anna! Kukkakaaligratiini itse laitettuna on ihanaa. Salaisuus on siinä, ettei kypsennä kukkakaalia mössöksi, vaan se on juuri kypsää, mutta pureskeltavaa. - Riitta
VastaaPoistaHei Anna Elina! Kiva että kukkakaaligratiinin ystäviä on olemassa :) - Riitta
VastaaPoistaKiitoksia jälleen kerran inspiraatioista ruoanlaittoon. Näitä lukiessa tulee aimo annos viitseliäisyyttä omaankin tekemiseen. Aidot herkut läskisoosista alkaen ovat tehneet paluun lapsuuden jälkeen ruokapöytiin. Tätäkin ohjetta kokeillaan - suoraan tai sävellettynä. Harmi vain että nuo teidän ostospaiakt on kaukana Joensuusta. Kiitos ja onnea valitsemallanne tiellä!
VastaaPoista- KaiS
Hei KaiS! Joensuun tori on kesäaikana yhtä hyvä kuin Hakaniemenkin :) Kiva että kokkailuistamme on ollut iloa! - Riitta
VastaaPoistaKiitos tästä ja useista muistakin resepteistä! Olen tehnyt mm. Riitan isän reseptin mukaan juustopiirasta ja hyvää oli! Muuten, myös meillä noteerattiin rakenteen uunijuustomaisuus :)
VastaaPoistaRiitta, valitettavasti ihan kaikkia mainitsemianne ihania raaka-aineita ei täältä Joensuusta saa, mutta herkullista kukkakaalia kyllä!
Helleterveisin TarjaK
Hei Tarja! Se on harmillista, ettei kaikkia raaka-aineita edelleenkään saa Joensuusta. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että myös tässä pitäisi alueellinen yhdenvertaisuus toteutua! - Riitta
VastaaPoistaTein tätä puolikkaan annoksen, juustona pelkästään Manchegoa ja tulipas aivan törkeän hyvää! Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaHei Jaana! Kiva että tykkäsit ohjeesta :) Manchego on herkkujuusto, sillä saa hyvän soosin. Onneksi nykyään saa monenlaisia juustoja, saa vaihtelua ja vivahteita ruokiin. Isäni teki tätä yleensä emmentaleihin, valikoimat olivat 70- ja 80-luvuilla kapeammat, hyvää niilläkin toki tuli. - Riitta
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaKokeilen tänään, miltä maistuu Juustoportin Vuohen vuoristojuusto kuorrutteessa :)
terv. Tarja
Hei Tarja! Kerrohan sitten, miltä maistui Vuohen vuoristojuuston kanssa. - Riitta
VastaaPoistaTerve!
VastaaPoistaHyvältä maistui, suosittelen!
terv. Tarja
Hei! Tämä on kiva tietää :) - Riitta
VastaaPoistaKlimpittömän maitokastikkeen salaisuus on se, että lisää kylmää maitoa hiljalleen (3:ssa osassa) sulavoi-jauhoseokseen.. (siis voi ensin kattilaan, sulatetaan, jauho sekaan ja hetken kypsennys jotta jauhon maku poistuu) Ja sekoitetaan kunnolla..
VastaaPoistaJuurikin näin! - Riitta
VastaaPoistaPiti saada hyvä ohje gratiinille ja googlaamalla löydetyistä tämä vaikutti ylivoimaisesti parhaimmalta. Ja niin oli! Vehnäjauhoina oli gluteeniton versio ja juustoina tavan Arlan pizzajuusto + Galbanin mozzarella koska lisäksi tuli kalkkunasuikaleita eikä juustojen maun tarvinnut olla voimakas. Seuraavalla kerralla kastikkeeseen tulee sinihomegorgonzolaa joten sitä kokeilua odotellessa... H
VastaaPoistaHei! Kiva että tykkäsit :) Mukava kuulla myös että helposti voi soveltaa gluteenittoman version. - Riitta
VastaaPoistaKiitos että jaoit tämän. Nyt on oma versio tästä uunissa. :) saanko mainita sinut blogissani?
VastaaPoistaHei! Tietenkin saa mainita blogissa :) Toivottavasti kukkakaaligratiini maistui. Ihanaa kesää sinulle! - Riitta
VastaaPoista