Rheum rhabarbarum - sokerilla kesytettävä hapan vihannes. |
Modasin ohjetta hieman. Ohjekirjasen resepti on ohessa valokuvana ja oma sovellukseni alla tekstinä.
Ohjekirjanen Piiraat, pasteijat & voileivät (Kotivinkki, Ideakirjat Oy 1997) |
Pohjataikina:
100 g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
2,5-3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
Täyte:
500 g raparperia
2 dl sokeria
Kuorrutus:
2 dl kermaa
2 kananmunaa
50 g manteleita (jauhettuja manteleita)
1 tl kanelia
Uunin lämpötila 200 °C.
1. Paloittele huuhdotut raparperinvarret kulhoon ja mittaa sokeri päälle. Jätä ainekset mehustumaan. Laita uuni lämpiämään (200 °C).
Mehustus. |
3. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan ja esipaista pohjaa noin 5 minuuttia.
4. Nosta mehustuneet raparperit piirasvuokaan. Raparpereista on todennäköisesti irronnut paljon nestettä, mutta sitä en laittaisi mukaan, koska piirakasta tulee muuten liian märkä. Sen sijaan voi olla tarpeen ripauttaa vielä hieman sokeria (tavallista tai vaikka fariinisokeria) raparperien päälle, jotta raparperit eivät jää liian happamiksi. Toisaalta raparperin luonteelle ominaista kirpeyttä ei ole syytä kokonaan lannistaa liialla sokeroinnilla. Paista piirakkaa 200 asteessa puoli tuntia.
Käytössä oli piirasvuoka, ei paistopelti, vaikka siltä saattaa näyttääkin. |
Valmis! |
Tahdon toisenkin palan. |
Riitta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti