Nyhtöpossua käntyssä. |
Nyhtöpossua, atomeiksi kypsennettyä sikaa tehdään tavallisesti barbeque-savustusgrillillä, keittämällä tai uunissa. Myös maustaminen vaihtelee. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nyhtöpossua nautitaan eri osavaltioissa erilaisilla kastikkeilla. Olennaisinta on saada possu (tai nauta, kana) niin kypsäksi, että elukan kypsennetty lihaksisto on helposti revittävissä lihassuikaleiksi. Tavallisesti riivitty sika kostutetaan kastikkeella.
Vapaasti Myytinmurtajia parafraseeraten: When in doubt… pressure cooker! Siitä se ajatus sitten lähti. Painekattilalla, nimittäin, päräyttää helposti minkä tahansa lihaksiston atomeiksi.
Youtubesta löytyi kiinnostava painekattilanyhtöpossuvideo, josta sai hyvät suuntaviivat kokeilulle.
Nyhtöpossu painekattilassa
1 kg sianniskaa (kassler)
n. 4 dl valmista barbeque-kastiketta
n. 1 dl vettä
5 dl lihalientä
2 rkl paprikarouhetta (sai savustettua paprikajauhetta)
15 g sipulia
30 g valkopulia
(suolaa)
Reseptiä ei kannata tuijottaa kovin tarkkaan, se on suuntaa-antava. Kuinka paljon mitäkin ainesosaa kattilaan laitetaan riippuu siitä, miten isosta lihamäärästä ja kattilasta on kyse. Tärkeintä on, että liha jää juuri ja juuri mausteisen keittonesteen alle. Nesteen määrä vaikuttaa siis myös mausteiden määrään.
Suolan kanssa on hyvä olla tarkkana. Suosittelen, että tarkistat suolan vasta aivan lopuksi. Reseptiin kun kuuluu keitinliemen keittäminen kasaan. Jos liemessä on paljon suolaa, myös sen maku tömäköityy liemen makujen tiivistyessä ja nesteen haihtuessa.
Paista lihaan väri pintaan. Ruskista myös viipaloitu sipuli ja valkosipuli. Ruskistaminen tuo niitä mahtavia maillard-makuja.
Laita ruskistetut ainekset painekattilaan. Lisäsin nesteeksi lähikaupasta löytämääni valmista barbeque-kastiketta, kyse kun oli kokeilusta. Kunnon ihminen, tietenkin, tekee kastikkeensa itse. Lisäsin barbeque-kastikepurtilon huuhteluveden (noin desi vettä) ja lisäksi puoli litraa lihalientä, jota olin keittänyt etanoita varten. Huolehdi siitä, että liha peittyy juuri ja juuri nesteellä. Painekattilasta nestettä ei käytännössä haihdu, joten nestettä voi olla niukasti.
Lisäsin BBQ-kastikkeen ja sipulien lisäksi mausteeksi paprikaa. Savupaprikapurkki oli kaappien kätköissä piilossa, joten käytin paprikarouhtetta. Savupaprikalla olisi saanut vahvistettua mukavasti BBQ-kastikkeen savuisuutta.
Lähikaupan Stubb's oli tuoteselosteen mukaan kaupan vähiten sokerisin BBQ-kastike. |
Kun lihaa on keitetty 60 minuuttia, sammuta lieden levy ja anna kattilan jäähtyä. Kun kattilan painemerkkinappi kertoo, että kattilan paine on palannut normaaliksi ilmanpaineeksi, voit kurkata kattilan sisälle.
Riivi liha ja keitä samalla keittolientä kasaan. Maista keittoliemen suolaisuutta, ettet vahingossa keitä sitä liian suolaiseksi. Käyttämäsi barbeque-kastike on saattanut olla hyvinkin suolainen.
Kosteuta riivitty liha mieleisellä määrällä keittolientä. Tarkista vielä kertaalleen liha-kastike-seoksen suola. Nauti.
Nyhtöpossu onnistui mainiosti. Maukasta ja mehukasta. Ja todella kypsää. Seuraavalla kerralla, joka aivan varmasti tulee, jaan lihan ainakin kahteen osaan: yksi kohta siasta jäi selvästi muuta niskaa kiinteämmäksi ja sitä sai riipiä ihan tosissaan. Toinen syys sitkauteen saattoi olla se, että osa possusta jäi nesteen yläpuolelle. Jos sika olisi ollut kahdessa osassa ja kokonaan nesteen peittämä, niin koko kiloinen sika olisi ollut kauttaaltaan hileenä.
Perunarieska virnistelee turpa täynnä sikaa. |
Tero
Keittämällä ei tahdo saada lihan sisintä ydintä kunnolla kypsäksi, tai siis tässä tapauksessa lautasen-syrjällä-paloiteltavan-mureaksi. Tai saa, mutta silloin lihan uloin osa meinaa hajota atomeiksi.
VastaaPoistaÄmöriikassa käsittääkseni pulled tuote-X grillataan sooseineen vielä kertaalleen nyhtämisen jälkeen.
Omat keitetyt niskat olen uunittanut soosilla valellen ja lopuksi vielä grillannut epäsuoralla lämmöllä savunkehittimen kanssa (folionyyttiin leppäpurua....) siten, että liha on leikattu ristiin auki, mutta ei osiksi.
Hyvin on kelvannut, vaikka se sisin osa vaatiikin lautasen reunaa terävämmän instrumentin.
Ja kiitos reseptistä, kiitos myöskin painekattilan käytöstä, hieno vehje nimittäin!
Painekattila on kyllä turhan unohdettu vehje. Sillä saa aivan loistavat liemet ja kaiken kypsäksi. Kovin hienovarainen laite se ei tietenkään ole. Sellainen keittiövälineiden moukari.
VastaaPoistaTero
Minun on tunnustettava, että olisin kiinnostunut painekattilan käyttämisestä, mutta sitäkin enemmän ajatus siitä pelottaa. En osaa edes sanoa miksi. Varmaan luulen, että räjäyttäisin sillä keittiöni taivaan tuuliin. Ei siinä varmaan niin voi käydä, mutta tieto puuttuu ja siksi uskallus :D
VastaaPoistaSuotta pelkäät :) Teräksiset painekattilat ovat erittäin luotettavia kestävyyden suhteen ja niissä on nykyisin useita turvaominaisuuksia. Suosittelen sveitsiläistä Kuhn Rikon -merkkiä.
VastaaPoistaViime aikoina on kuultu uutisia aivan uudenlaisista "painekattilavaaroista"... http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288586759926.html
Tero
Elä suotta pelkää
VastaaPoistaParas kattila ikinä. En vaihtaisi pois ikinä. Pitkän kypsymiajan vaativa liha valmistuu todella pian ja säästää sähköäkin. Mahdottoman ihana vekotin. Äitini osti minulle teräskattilaan Tefal-merkkiseen ja on edelleenkin kuin uusi ( 20v)
Kokeile vain reippaasti ilman pelkoa.
anja