Hankin loppukesästä ruokasifonin. Mainio lelu. Sillä voi tehdä niin makeita kuin suolaisia, niin kylmiä kuin kuumiakin vaahtoja. Erityisen helppoa on tehdä erilaisia makeita jälkiruokavaahtoja. Tarvitaan vain kermaa tai muu rasvainen perusmassa – esim. rahkaa –, jonka voi maustaa ihan millä tavalla tahansa: mehulla, marjapyreellä, kahvilla yms.
Jäyhä jököttäjä. |
Kerman sijaan kylmissä vaahdoissa voi käyttää myös liivatetta, agar agaria, xantaania ja guarkumia. Mitä vain ainetta, mikä pitää kylmän vaahdon kasassa.
Appelsiinivaahtokokeilu liivatteella kumartaa nöyrästi. |
Hiilidioksidipatruunoita voi käyttää vaikkapa pirskahteleviin rypäleisiin. Rasvaisiin ruokiin ei hiilidioksidi käy.
Lämpimiin vaahtoihin tehokkain vaahdon koossa pitäjä on rasva ja tärkkelys. Kerma ja peruna ovat hyviä lämpimien vaahtojen ainesosia.
Tattisen kasvisvaahtokeiton resepti riittää noin neljään alkuruokasoppaan. Pienempiä ”keittiöntervehdyksiä” siitä syntyy useita. Koska ruokasifonimme on vain puolen litran vetoinen, tällaisiin määriin on tyydyttävä. Myös litraisia sifoneita myydään.
Tattinen kasvisvaahtokeitto
5 g kuivattua tattia
80 g porkkanaa
80 g perunaa
10 g salottisipulia
3 g valkosipulia
10 g voita
2 dl kermaa (ei kevytkermoja)
suolaa
mustapippuria myllystä
Liota tatit erittäin niukassa vedessä. Kun tatit ovat lionneet, paista ne liotusveden kanssa kasarissa voin kanssa. Kun liotusvesi on kiehunut pois ja tatit ovat paistuneet, lisää pieneksi paloiteltu porkkana, peruna, salottisipuli ja valkosipuli. Kun valkosipulin tuoksu kipuaa nenään, lisää vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Ripauta sekaan suolaa ja mustapippuria myllystä. Mausta tässä vaiheessa varovasti. Mausteet tarkistetaan myöhemmin.
Onni on: pirun tarkka keittiövaaka. |
Soppa kypsyy. |
Siivilöi keitto sifoniin tiiviin siivilän läpi (kuten alapuolella olevalta videolta näkyy, pienen pieni mustapippurin murunenkin meinaa tukkia sifonin). Paineista sifoni yhdellä ilokaasupatruunalla. Yksi patruuna 5 desin massaa kohti on nyrkkisääntönä.
Siivilöintiä. |
Sifoni vesihauteessa. |
Pienestä tattimäärästä huolimatta keitto maistui mahtavasti tatille. Sitä taustoitti lempeästi porkkana. Sifonoituna sosekeittotyyppisestä sopasta tulee pehmeän ”moussemaista”. Tätä lusikoi mieluusti napaansa.
Tero
Eipä voi muuta sanoa kuin NAM!
VastaaPoistaTotta, totta :)
VastaaPoistaTero
Katselin noita sifoneja, onko tuo teidän 0.5 litran vai litran vetoinen? Kumpikohan koko on kotikäyttöön sopivampi, tarvitseekohan isompi enemmän kaasua?
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaMeillä on puolen litran sifoni. Sillä tekee hyvin pikkujuttuja isommallekin porukalle, vaikkapa snapsilaseihin jälkkärivaahtoja, mutta kyllä soppatarjoulu vaatisi litraista sifonia.
Isompaan sifoniin menee tietysti enemmän kaasua. Nyrkkisääntö kai on, että puolen litran sifoniin käytetään yksi patruuna ja litraiseen kaksi. Toisinaan resepteissä suositellaan puolilitraiseenkin kahta. Reseptit vaihtelevat.
Tero