Rillettes. Yksikössä rillette, mutta eineestä käytetään aina monikollista muotoa. |
Tahnaa käytetään levitteen tapaan kylmänä leikkeenä leivällä ja kekseillä. Lihatahnojen käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Niitä voi myös lusikoida sellaisenaan ääntä kohti, ainakin salaa.
Olen käynyt pari kertaa Kluuvin Eat & Joy -kauppahallissa, mutta en ollut löytänyt sieltä mitään ostettavaa, siis mitään sellaista kaipaamaani, jota ei saisi Hakaniemen kauppahallista – tai sitten valikoima on ollut nirsolle liian suppea. Muun muassa häränhäntää ei sieltä ole löytynyt.
Aikaisemmista kokemuksista huolimatta paarustin Eat & Joyhin (sic) rillettes-visiointipäissäni etsimään sopivaa lihaa. Sitä löytyi. Lihatiskillä lepäsi söpöjä possunposkia. Ostin parit posket sekä kylkiläskiä. Niistä pitäisi kaiken järjen mukaan saada rillettes aikaan.
Poski poskea vasten kuin tanssilattialla. Seurana läski. |
Rillettes possun poskista
600 g possun poskea
400 g possun läskiä
n. 5 dl lihalientä (suolatonta)
1 rkl karkeaa merisuolaa (jos lihaliemessä on suolaa, käytä vähemmän)
reilu 1 tl kokonaisia mustapippureita
10 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
+ suolaa tarvittaessa purkittamisvaiheessa
Paloittele posket jotakuinkin peukalonpään kokoisiksi nopiksi. Paloittele läski pieneksi – itse vetelin läskin suht kookkaiksi suikaleiksi, mikä oli sikäli virhe, ettei läski sulanut niin täydellisesti kuin olisin toivonut.
Asettele lihat ja läskit pataan. Läski päällimmäiseksi. Kaada joukkoon lihalientä sen verran, että sianlihat jäävät vielä kurkkimaan liemestä. Lisää mausteet.
Lihat ja läskit mausteineen matkalla uuniin. |
Kun neljä tuntia on kulunut, nostele mureneviksi kypsyneet posket varovasti padasta. Kaada loput padan sisuksista siivilän kautta johonkin korkeaan ja kapeahkoon astiaan. Tarkoituksena on, että rasva noustessaan pintaan on eroteltavissa liemestä. Rasva kaadetaan myöhemmin astiaan painetun rillettesin pinnalle.
Neljän tunnin päästä on näky suloinen. |
Riivittyä poskea. |
Painele lihasäpäleet purnukkaan. Minä arvioin lihamäärän väärin ja sain aikaiseksi kaksi turhan vajaata purkkia. Lihat on paineltava tiiviisti. Ennen kuin kaadat sulan läskin kanneksi, odota, että lihat jäähtyvät ja hieman kovettuvat. Toisin sanoen älä tee niin kuin minä tein – koska lihojen rasva ei ollut vielä jäähtynyt, kaatamani rasva lurahti suoraan lihojen läpi.
Rasva katosi rillettesin uumeniin. |
When in doubt, use bacon fat. |
Kolmen päivän päästä pääsin makustelemaan rillettesiä. Näin rasvaisen appeen kannattaa antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi, että maut pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Verratonta leivänpäällistä, mukavan säikeistä pateetyyppistä levitettä. Suolaa ja rasvaa olisi saanut olla hieman enemmän – milloinpa ei. Ehkäpä lisään seuraavalla kerralla Wrightfoodin tapaan myös hieman ankanrasvaa.
Rillettesiä voisi tehdä myös ylijääneestä karjalanpaistista, jos sellainen ihme tapahtuu, että karjalanpaistia jää tähteeksi.
Tero
aaaahhh rillette<3
VastaaPoistamulla on muuten ollut ihan sama ongelma eatjoyn kanssa onhan siellä kaikkea mutten ole kai kun kerran ostanut juuston.. sieltä ei löydä mitäään, se on ruuan museo
Nämä on tietysti pitkälti fiiliskysymyksiä, mutta Hakaniemen kauppahalli tuntuu elävältä ja arkiselta hyvän valikoiman kauppapaikalta – Eat & Joy poseeraavalta ja siellä käydessä on myös itselläkin hieman poseerausfiilis. Bisnestä kai yritetään tehdä molemmissa ja hallin tuotevalikoima on kiistämättä laajempi.
VastaaPoistaMitä muuten leipäheebona ajattelet Hakaniemen hallin leipävalikoimista? Onko Helsingissä missään muualla yhtä laajaa valikoimaa eri valmistajien asiallisia leipiä?
Tero
Mun on pitänyt bloggaaki noista leipäkaupoista mutta luulen halli kyllä voittaa kaikki paikat aikalailla. Stokkan herkussaxoli hyvät valikoimat ennen tätä uudistusta mutta nykyään tuntuu että sielä on vaan sitä pakaste kamaa ja rezeä. Rezen campallou on kyllä tosi hyvä mutta taitaa sitä hallistakin saada.
VastaaPoistaJep, Reze on hyvin edustettuna hallissa. Blogausta Helsingin leipäkaupoista odotetaan :)
VastaaPoistaTero