lauantai 28. toukokuuta 2011

Jääkaapin henki

Elämäni ja sapuskani -kirjallisuustyyppi on kiehtova. Etenkin silloin, kun ruuat ovat herkullisia, tarinat tenhoavia ja kirjoittajan elämässä on yleistä kiinnostavuutta.

Suomalaisista kirjallisuuslajin loistavimpia hallitsijoita on Vivi-Ann Sjögren (s. 1938), jonka Mustaa kahvia, keksinmuruja ja Andalusian karkea suola kuuluvat suomalaisen ruokakirjallisuuden helmiin.

Kati Tervon (s. 1954) Jääkaapin henki – Kertomuksia keittiöstä, ruuasta ja elämästä on periaatteessa samoilla laduilla, mutta ruokareseptejä ei Tervon kirjasta löydy. Tervo kuvaa taitavasti lyhyissä jutuissaan elämän pieniä sattumuksia, arkisia asenteita ja ennen kaikkea kotinsa sydäntä, keittiötä. Kirjoittajan ironisen lämmin asenne itseen ja perheeseensä on nautinnollista luettavaa.

Lihansyöjää lämmittää erityisesti Kati Tervon yölliset makkararetket jääkaapille.

Verrattuna Sjögrenin teoksiin, sävyero on ilmeinen. Sjögren vietti lapsuutensa pula-aikoina ja on elellyt myöhemmin kansainvälistä elämää. Kaiketi tästä yhdistelmästä johtuen ruoka on hänelle lähes aina ensisijassa nautinto.

Tervo taas kuuluu siihen sukupolveen, jolla on ollut mahdollista tehdä ruokavalintansa – varsinkin aikuisiällä – terveydellisin tai eettis-moraalisin perustein.

Tervon teos kuvaakin, tahtomattaan, sitä jatkuvaa syyllisyyttä, mitä niinkin olennainen osa ihmisen perustarpeita kuin syöminen nykypäivänä tuottaa. Syönkö oikein? Syövätkö puolisoni ja lapseni oikein? Syötänkö heitä väärin?

Ainakin viimeisen 30 vuoden ajan lisääntynyt ruokavalistus on tehnyt meistä terveempiä mutta myös neuroottisempia. Ruokanautintoihin liittyy syyllisyys. Vain todellinen masokisti saa tästä yhdistelmästä taivaalliset kiksit.

Kati Tervon kirjan ilmestyttyä, jompikumpi meidän johtavista iltapäivälehdistämme pränttäsi lööppiinsä otsikon ”Jari Tervon vaimo avautuu seksielämästään”. Jos haluat tietää, minkälaisia immelmanneja Kati Tervon puoliso, yksi Suomen tunnetuimmista kirjailijoista sängyssä tekee, käytä mielikuvitustasi. Sukupuolielämä on Jääkaapin henki -kirjassa vain luonnollinen osa arkea. Ei ole uutinen, että Jari Tervo on bylsinyt. Nokkela osasi päätellä sen jo kymmenisen vuotta sitten, kun hän julkaisi kirjan Kallellaan. Isän päiväkirja.

Tero

2 kommenttia: