sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Laskiaispullat hyvin uunissa

Laskiaispulla kuuluu runebergintortun ohella niihin kevättalven sesonkileivonnaisiin, joita nauttii mielellään enemmänkin kuin yhden. Leipomot tekevät laskiaispullia joko manteli- tai hillotäytteellä, molemmat oikein hyviä, mutta lemppariversiossani on sekä mantelimassaa 
että hilloa. Sellaisia saa parhaiten kun pyöräyttää itse taikinan ja täyttää pullansa haluamallaan tavalla.

Kotitekoinen herkku.
Laskiainen on perinteikäs juhla, joka siivittää monet paastoon ja pääsiäisen odotukseen, monet se vie pulkkamäkeen ja hernerokan ääreen. Meidän laskiaisemme on riisuttu kaikesta paitsi pullasta. Mäkeä olen tainnut laskea viimeksi 90-luvulla, enkä tiedä edes uskaltaisinko kammeta kroppaani enää pulkan kyytiin.



Olen leiponut pullaa samalla ohjeella vuodesta 2000 lähtien. Silloin ilmestyi Anna-Leena Härkösen teos Sopan syvin olemus, jossa on ”Vähän helvetin hyvän pullan ” -resepti. Nimensä veroinen ohje, josta voi tehdä pitkoja, pikkupullia, voisilmäpullia, korvapuusteja, bostonkakkua, jne.

Jätä kasvunvaraa. Pullat voivat paisua yllättävän paljon uuni lämmössä.
Laskiaispullan syönti on oma taiteenlajinsa, jossa on erilaisia koulukuntia siitä, miten ja minkä kanssa pulla syödään. Jotkut kai edelleenkin syövät pullansa syvältä lautaselta, jossa on kuumaa maitoa. Yleisempää kuitenkin kai on, että laskiaispulla syödään kahvin tai teen tai maitolasillisen kera. Lakkia voi käyttää kermavaahdon ja hillo- tai mantelitäytteen kaapimiseen tai sen voi säästää viimeiseksi suupalaksi.

Paina lusikalla kolo mantelitäytettä varten.

Lisää mantelitäyte.
Lisää hillo – ja sen jälkeen kermavaahto
Vähän helvetin hyvä pulla

½ l maitoa
40 g hiivaa (50 g:n paketti ok)
2 munaa
3 dl sokeria
2–3 rkl aitoa vaniljasokeria
1 dl mantelijauhetta
noin 13–15 dl vehnäjauhoja
250 g sulatettua voita
kananmunaa voiteluun
(raesokeria, mantelilastuja)

Ohjeessa ei ole mainittu kardemummaa, mutta mielestäni se on olennainen mauste pullassa. Laitan aina vähintään 2 rkl, jopa enemmän. Lisäksi olen tavannut laittaa noin ½–1 tl suolaa tasapainottamaan makeutta.

Näin opastaa Anna-Leena: ”Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Katso, ettei maito ole liian kuumaa, muuten hiiva ei toimi! Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi, kaada hiivamaitoon, ja lisää sitten mantelijauho ja vehnäjauhot. Älä mätä koko jauhomäärää heti taikinaan; voit lisätä niitä vielä sen jälkeen kun olet kaatanut joukkoon sulatetun voin. Taikina saa olla mukavan rasvaista, mutta ei liian rasvaista. Laita jauhoja oman arviosi mukaan; luota siihen, että tiedät itse millainen taikina on käteen sopivaa.”

Anna taikinan kohota leivinliinan alla mahdollisimman vedottomassa paikassa. Mielellään vähintään tunti. Muotoile pullat haluamasi kokoisiksi. Kohota pullia liinan alla vielä mieluusti puolisen tuntia. Voitele kananmunalla ja koristele haluamallasi tavalla. Minä ripottelin mantelilastuja ja raesokeria päälle.  Minä sain tällä kerralla tehtyä 24 pullaa. Paista pullia noin 10–12 minuuttia 225 °C:ssa.

Täytä valitsemillasi täytteillä. Minä pehmensin mantelimassan tilkalla maitoa. Vatkasin kerman ja makeutin sen pienellä määrällä tomusokeria. Hillona oli äidin tekemää mansikkahilloa.

Voi ihanuus.
Laskiaissunnuntain parhautta: pullantuoksuinen koti, kuppi kahvia ja tuoreita leivonnaisia. Ei kait paremmin voisi olla.

Riitta

5 kommenttia:

  1. Mantelijauhe pullassa kuulostaa mahtavalta!

    p.s. Suolaa kannattaa laittaa aina kaikkeen mihin on tarkoitus saada sitko. Suola siis aivan konkreettisesti vaikuttaa sitkon muodostumiseen.

    VastaaPoista
  2. Hei Anni! Parhaat pullani olen tehnyt tällä ohjeella, mantelin maku on melko hento, mutta maistettavissa - ja suola on kyllä tarpeellinen ainesosa pullataikinassa :) - Riitta

    VastaaPoista
  3. Tännekin piti tulla kommentoimaan: laskiaisena kyselin omassa blogissani, tunteeko kukaan muu tapaa syödä laskiaispullaa lautaselta lämpimässä maidossa... tuloksetta. Mutta teillä siis ainakin tunnetaan, että tuollainen tapa on olemassa. Kiva.
    Hyviltä näyttää pullat!
    Minusta pullataikina pitää olla hyvin suolattu ja kardemummaa taas selalinen yksi ruokalusikallinen =)=)

    VastaaPoista
  4. Eka kerta kun joku laittsa sekä mantelimassaa että hilloa! :)

    VastaaPoista
  5. Samaa mieltä Rozin kanssa: suolan lisääminen pullataikinaan tuo makuja paremmin esille ja antaa niihin tasapainoa. Suolalla on tärkeä tehtävä. Ja kardemummaa pitää olla reilusti :)

    Manna: Mä olen vaan niin ahne sekä hillolle että varsinkin mantelimassalle - ja musta ne sopivat yhteen :)

    Riitta

    VastaaPoista