Hernekeiton (lausuntaohje) tekeminen oli painekattilalla vielä kokeilematta. Tavoitteena oli tehdä hyvä hernekeitto nopeasti, ilman herneiden liottamista. Painekattilareseptejä ei löytynyt kovin monta. Muutamaa ohjetta vertailemalla arvioin löytäneeni mittasuhteet omalle reseptille. Pelkäsin nimittäin, että esimerkiksi vettä tulee liikaa, jolloin hernekeitosta tulee soppaa, jossa lilluu herneitä – painekattilasta kun ei juuri haihdu nestettä – tai vettä tulee liian vähän, jolloin sakea hernepuuro palaa kattilan pohjaan.
Päädyin tekemään lihattoman version hernekeitosta. Koska savustetut porsaan kintut jäivät tällä kertaa pois, maun täydentämiseksi tein edellisenä iltana simppelin kasvisliemen. Viipaloin kattilaan porkkanan, sipulin, purjon, sellerinjuuren, valkosipulin ja heitin näiden ainesten sekaan parikymmentä mustapippuria ja ripauksen kuivattua timjamia. Keitin aineksia puoli tuntia kahdessa litrassa vettä ja keittämisen jälkeen siivilöin liemen. Ei liemen kanssa tarvitse tämän ihmeemmin hienostella. Kasvishernekeitonkin mausta tulee tanakampi, kun sen keittää vaikka yksinkertaiseenkin makuliemeen pelkän veden sijasta.
Hannu K. teki aikoinaan mainiota kasvishernekeittoa. Sen salaisuutena oli curry. Sittemmin kun pääsin intialaistyyppisten linssi- ja mungpapumössöjen makuun oivalsin, että Hannu oli oikeilla jäljillä. Nämä intialaiset soseet kun maistuivat erehdyttävästi hernekeitolta – mausteiselta tosin. Siispä päätin lisätä hot madras -currya tähänkin hernariin.
Keitin hernekeittoa kokeeksi täydellä painekattilan paineella ensin puoli tuntia. Herneet olivat kypsiä, mutta soppa näytti pelkäämältäni keitolta, jossa on herneitä. Toinen puoli tuntia teki sopasta hernekeittoa.
Paine kasvaa painekattilassa. |
Lihaton hernekeitto painekattilassa
3 rkl neutraalia öljyä
150 g pieneksi pilkottua sipulia
150 g pieneksi pilkottua porkkanaa
1 rkl hot madras -curryjauhetta
1,7 litraa kasvislientä (tai vettä)
500 g kuivattuja herneitä
2 tl suolaa (maun mukaan)
(jos et käytä lientä: pippuria, timjamia, meiramia maun mukaan)
Kun kattilan paine on noussut huippuunsa, käynnistä ajastin. 60 minuuttia riittää. Kattilaa on tarkkailtava ja lieden lämpöä säädeltävä, ettei paine laske liian alas tai nouse liian korkeaksi. Jos paine nousee liian korkeaksi, varoventtiili laskee höyryjä, eli makuja pihalle. Jos taas paine pääsee liian alhaiseksi, hernekeitto kypsyy hitaammin, toki edelleen nopeammin kuin tavallisessa kattilassa. Painekattilan täydessä paineessa nesteen lämpötila kohoaa noin 120 asteeseen. "Tavallisessa" kattilassa vesi kiehuu 100 asteessa.
Alun perin ajattelin, että painekattila hoitaisi homman puolessa tunnissa liottamattomista herneistä, ei hoitanut, mutta tunnissa kaikki herneet olivat riittävän mössönä.
Kun tunti on kulunut, ota levy pois päältä ja anna paineiden laskea kattilan jäähtyessä. Kun paineindikaattori kertoo paineettomasta kattilasta, avaa kansi.
Ensisilmäyksellä saattaa näyttää siltä, että herneet eivät ole hajonneet soppaan, kuten kunnon hernekeitossa pitää. Painekattilan veikeä ominaisuus on, että sillä keittäessä ruoka-aineet eivät möyri kattilassa samalla tavalla kuin normaalisti keittäessä. Kokkikaan ei sekaannu ainesten sekoittamiseen tavan takaa, koska soppaa suojaa paineen pitävä kansi. Sopasta tulee kyllä sakeampaa, kun sitä sekoittelee. Herneet soseutuvat lisää jokaisella kauhan pyöräytyksellä.
Sakeaa ja maistuvaa hernesoppaa. |
Tero
Minua kiehtoisi myös painekattilan kokeileminen, kunhan nyt ensin uskaltaisin ostaa sellaisen:D Haudutuspadassa muuten hernekeitolle käy sama ilmiö, herneet pysyvät kokonaisina, kun niitä ei koko ajan sörkitä, mutta kunnon sekoituksella lopuksi saadaan aikaan ihanan sakeaa keittoa!
VastaaPoistaRohkeasti vain painekattilaostoksille :) Meillä on kaksi, joiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Turvavälineetkin niissä ovat nykyisin moninkertaiset. Erityisesti suosittelen Kuhn Rikon duromatic inox -mallia, jonka paineventtiili on sellainen, ettei se laske painetta ulos kuin vasta ylipaineessa: kokkien mielestä näin saa parhaan liemen, ettein haihduttele liemen aromeja kesken kaiken http://www.cookingissues.com/2009/11/22/pressure-cooked-stocks-we-got-schooled/
VastaaPoistaTero
Campasimpukka, suosittelen myös lämpimästi! Olin samalla ajatuksella kuin sinä mutta en ole katunut päivääkään hankintaa. Ajattelen näin painekattila on kuitenkin 2in1 eli normaalitoiminnan lisäksi se on myös laadukas pelkkä kattila. Ohjeeseen liittyen ja alkuperäistä Hannu K:ta myötäillen suosittelen kokeilemaan uusia tuulia hernekeiton kanssa. Oma 'atomeiksi' versioni juuri valmistumassa jossa Madras mausteen sijaan käytän perinteistä currya ja normaalista poiketen savustettua kalkkunaa..
VastaaPoistaPainekattila on poikaa. Olen ilossa seurannut, Capasimpukan vaiheita painekattilan kanssa :)
VastaaPoistahttp://campasimpukka.blogspot.fi/search/label/painekattila
Tero
No jos käyttää sanoja 'Turaus' ja 'Viraabelia' niin ei se muuta kerro kuin sen täytyy olla hyvää :)
VastaaPoistaJust laitoin hernarin tulemaan. Minulla on mikrokäyttöinen (!) "painekattila", joka on toiminut hommaan jos toiseen todella kivasti. Liotin jerneet joten toivon että 30min riittää, tarvittaessa laitan toisen kierroksen (saa lämmittää ohjeen mukaan max 30min, tämä kyllä riitti myös irrottamaan 600g poronlihoja luistaan joten...)
VastaaPoistaEi muuta kuin onnea matkaan. Raportointia odotetaan.
PoistaTero